Volledig scherm
Vrijwilligers knappen buurthuis De Oosthof in Presikhaaf op. © Gerard Burgers

Wijkbewoners maken hun buurthuis mooier in Arnhemse wijk Presikhaaf

ARNHEM - Voorzitter Freddy Sikkes van buurthuis De Oosthof in Presikhaaf is een spraakwaterval. Hij loopt over van enthousiasme over wat er vandaag gaande is in De Oosthof. Zo’n 14 vrijwilligers, jong en oud, zijn druk in de weer om het onderkomen van de buurt aantrekkelijker te maken. 

Zowel binnen als buiten, in de tuin, wordt hard gewerkt. NLdoet is een initiatief van het Oranjefonds. Op duizenden plekken in Nederland steken vrijwilligers vandaag de handen uit de mouwen.

,,We zijn sinds 14 februari een nieuwe stichting die dit buurthuis runt. Ons doel is een laagdrempelige voorziening te zijn met genoeg inkomsten om te kunnen voortbestaan. Er was hier al van alles, zoals een dansclub, een videoclub, een visclub, een ontmoetingsplek voor jonge alleenstaande moeders, hulp bij het invullen van de belastingformulieren. Maar we hopen op nog meer initiatieven, liefst uit de wijk”, legt Sikkes uit. ,,We willen hier een inloopplek van maken. En misschien kun je hier straks ook eens in de week een hapje eten.”

Schuurmachines

In een van de ruimtes loeien de schuurmachines. Drie vrijwilligers zijn bezig het barmeubel te schuren dat onlangs op de kop werd getikt. Aan het einde van de dag krijgt de bar een plek in de huiskamer van het buurthuis. Wijkbewoner Gemma Coenen is een van de schuurders. ,,Mijn achterbuurman zit in het bestuur van dit buurthuis. Hij vroeg me of ik weer wilde helpen. Ook vorig jaar was ik erbij. Ik werk graag met mijn handen en ik vind het fijn om mensen te helpen. Bovendien leer je op deze manier buurtgenoten kennen. En er wordt vandaag goed voor ons gezorgd: er is eten en drinken.”

De huiskamer van het buurthuis, waarin de bar straks dus komt te staan, kan een stuk gezelliger, vindt Sikkes. Ook daaraan wordt op deze doe-dag door vrijwilligers gewerkt. Er worden schilderijen opgehangen, er komen nieuwe lampen, nieuwe raambekleding.

Groengroep

Quote

Hier groeit en bloeit straks van alles. Niet alleen bloemen. Ook groente.

Vrijwilliger Reinda Brouwer

Buiten zijn Cor Tuit en Reinda Brouwer van de ‘groengroep’ aan het werk. De tuin wordt voorjaarsklaar gemaakt. ,,Hier groeit en bloeit straks van alles. Niet alleen bloemen. Ook groente”, aldus Brouwer. ,,We zijn hier met een paar anderen elke donderdagmiddag aan het werk”, voegt Tuit toe. De tuin is voor iedereen toegankelijk en wie iets wil plukken, mag dat doen. Brouwer: ,,Al denken we er wel over na hoe we het een beetje kunnen reguleren, want soms wordt er wel erg veel meegenomen.”

Het gebouw duurzaam maken, lukt vandaag natuurlijk niet. Maar ook dat staat op het programma. Sikkes: ,,Er moet dubbel glas komen. En zonnepanelen op het dak. We willen wat duurzaamheid betreft een voorbeeld worden voor andere instellingen in Arnhem.”  

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.