Wilde achtervolging door Gelderland eindigt in Amsterdam: man liet vermoedelijk verdacht pakketje achter in Duisburg

Update/videoARNHEM/AMSTERDAM - De politie heeft maandagavond tijdens een wilde achtervolging door Gelderland een Duits voertuig achtervolgd, klemgereden en beschoten. De bestuurder ging ervandoor na een controle bij Dinslaken en kon pas in Amsterdam staande worden gehouden.

Volgens de Amsterdamse politie had de man vermoedelijk iets te maken met een verdachte situatie bij een winkelcentrum in het Duitse Duisburg. Winkelcentrum Forum in Duisburg werd maandagavond ontruimd na de vondst van een verdacht pakket. Het gebouw is inmiddels vrijgegeven. Wat er precies aan de hand was, is nog niet duidelijk.

Bij een politiecontrole in Dinslaken, net over de Duitse grens, niet ver van Düsseldorf, was een vuurwapen in de auto gevonden. De bestuurder ging er daarna vandoor. Tijdens zijn vlucht reed de automobilist naar Nederland waar de Duitse politie werd bijgestaan door Nederlandse collega’s.

De achtervolging, waarbij ook een helikopter werd ingezet, ging over de A12 (bij Arnhem en Ede), de A30 (Barneveld) en de A1 naar Amsterdam en via de A10 de Gooiseweg op (Amsterdam-Zuidoost). Daar werd de auto uiteindelijk rond 22.30 uur met een aantal politieauto’s, waaronder zeker drie van een arrestatieteam, klemgereden. 

De politie heeft ter plekke de banden lekgeschoten om er zeker van te zijn dat de verdachte er niet weer vandoor zou gaan.

Verdachte aangehouden

Het ging om een Duits voertuig, maar over de identiteit van de bestuurder kon een politiewoordvoerder nog niets zeggen. De verdachte is aangehouden en wordt waarschijnlijk overgedragen aan de Duitse autoriteiten.

Volledig scherm
Duitse agenten doen onderzoek in het winkelcentrum in Duisburg waar de verdachte voor het eerst werd gesignaleerd. © Christoph Reichwein/dpa

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.