Volledig scherm
Michiel Schaap van het waterschap bestrijdt de Japanse duizendknoop. © John Bruinsma

Woekerplant duizendknoop moet je domweg laten stikken

ARNHEM - De Japanse duizendknoop is klein te krijgen. Een proef waarbij de woekerplant met landbouwplastic wordt verstikt, lijkt daar op te wijzen. Het Waterschap Rijn IJssel, dat dit middel inzet in de strijd tegen de plant, is er voorzichtig positief over.

De duizendknoop vormt een gevaar voor de stabiliteit van dijken

Gras

Het Waterschap is actief in Arnhem, de Liemers, de Achterhoek en het zuiden van Overijssel. In dat gebied experimenteert het sinds vijf jaar op tien dijkvakken met de bestrijding van de duizendknoop, die door zijn woekerachtige groei en krachtige profiel het gras verjaagt. Dat is er juist ingezaaid om dijkerosie tegen te gaan.

Om de veiligheid van de waterkering te waarborgen, wil het Waterschap zoveel mogelijk van de duizendknoop af. Hiervoor wordt op tien plekken een methode gebruikt die eerder ook is toegepast bij de bestrijding van andere exotische planten.

Folie

Een dijkvak vlakbij de Pleijweg in Arnhem, op de dijk van de Veerweg van Arnhem naar Westervoort, is vijf jaar geleden als eerste afgedekt. Een strook van 30 bij 10 meter gaat er schuil onder zwarte folie, die de duizendknoop afsluit van zuurstof, licht en water. Het lijkt te werken. Twee maanden geleden is een strook van 25 vierkante meter van de folie ontdaan. Tot op heden heeft de duizendknoop zich daar niet meer laten zien.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.