Volledig scherm
Een impressie van het appartementengebouw aan de Compagnieplaats in de Arnhemse wijk Saksen Weimar. Illustratie Braaksma & Roos

Woontoren op Saksen-Weimar in Arnhem op losse schroeven

ARNHEM De bouw van een woontoren in de nieuwe buurt Saksen-Weimar rond de gelijknamige voormalige kazerne aan de noordzijde van Arnhem staat op losse schroeven. De Raad van State oordeelt dat het gemeentebestuur veel te weinig parkeerplaatsen voor de toekomstige bewoners in het plan heeft opgenomen. 's Lands hoogte rechtscollege acht de bezwaren van de omwonenden tegen het bouwplan gegrond.

Een woordvoerder van woningbouwcorporatie Vivare dat de toren samen met ontwikkelaar Giesbers wil bouwen aan de Compagnieplaats in de buurt erkent dat het huidige plan na deze uitspraak van de baan lijkt.

Volledig scherm
Ruime nieuwbouw op Saksen Weimar © Gerard Burgers

 ,,We vinden het spijtig dat de wijk niet zoals gepland kunnen afbouwen.'' Vivare en Giesbers, verenigd in het consortium De Groene Treden,  wachten op  stappen van het nieuwe college van burgemeester en wethouders. De juristen van de gemeente buigen zich thans over uitspraak.  Een woordvoerder van het gemeentebestuur geeft aan dat de strijd nog lang niet gestreden is. ,,Wij vinden dat de toren er moet komen. Er moet plek zijn voor sociale woningbouw in het plan.''

Groen alternatief

Quote

Laat ze nu eindelijk met ons in gesprek gaan in plaats van vasthouden aan eindeloos doorproce­de­ren

Marjon Jansen, woordvoerder omwonenden Saksen Weimar

Woordvoerder Marjon Jansen van de bezwaarmakers hoopt dat het nieuwe stadsbestuur onder leiding van GroenLinks straks kiest voor fatsoenlijk overleg met de omwonenden over een 'groen'alternatief voor de woontoren.,,Laat ze nu eindelijk met ons in gesprek gaan in plaats van vasthouden aan eindeloos doorprocederen. De gemeente is de afgelopen jaren drie keer op de vingers getikt: eerst bij de commissie beroep en bezwaar, daarna bij de rechter en vervolgens bij de Raad van State. Als dat je als gemeente overkomt wordt het de hoogte tijd om je eens goed achter je oren te krabben."

Massaal verzet

Volledig scherm
De voormalige kazernegebouwen op Saksen Weimar: nu een ruime woonwijk. © Rolf Hensel

De omwonenden kwamen in 2015 massaal in verzet tegen de bouw van de toren met zeven bouwlagen met een omvang van 28 appartementen. Herhaaldelijk gaven ze aan dat dit tot onaanvaardbare verdichting van de ruim opgezette buurt zou leiden. De nieuwe buurtbewoners waren in de jaren daarvoor juist nar Saksen Weimar gelokt me mooie verhalen over het groene karakter en  de monumentale kazernegebouwen. Omwonenden hamerden erop dat de woontoren ook met dat monumentale karakter vloekt. Voorstanders noemden het complex liefkozend 'het torentje van Vivare' en verklaarden herhaaldelijk dat het plan juist bijzonder mooi in de omgeving past.

Parkeerplaatsen knutselen

Voor de initiatiefnemers van De Groene Treden is de woontoren op het voormalige exercitieterrein juist een fraai slotakkoord op de al gerealiseerde nieuwbouw. Ze zien de toren als een ‘generaal’  die toezicht houdt op de 'manschappen'. De komst van die ‘generaal’ zorgt voor intimiteit en beslotenheid, zo stellen ze bij Giesbers en Vivare. Het ontwerp is van architect Braaksma en Roos, die ook de 72 huurappartementen heeft ontworpen langs de Weg achter het Bos. De parkeergarage voor al die nieuwe bewoners heeft echter veel te weinig ruimte, zo oordeelt de buurt. ,,,Overal zijn er tientallen plaatsen bij geknutseld'', oordeelt Jansen. ,,Ook pal voor het monumentale poortgebouw van de kazerne.'' 

Het moest allemaal ook nog eens binnen 100 meter loopafstand van de woontoren zijn. Daar slaagde de gemeente niet in. Wel was er veel gehannes met de vereiste vergunningen. De Raad van State oordeelt dat de gemeente zich teveel blind heeft gestaard op de 'theoretische parkeerbalans'. 

Het stadsbestuur moet de proceskosten en griffierecht voor de behandeling van het hoger beroep te betalen. Het gaat om 1.750 euro.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.