Volledig scherm
Stadion GelreDome. © Hans Broekhuizen

Zes aanhangers Vitesse krijgen stadionverbod vanwege antisemitische spreekkoren

ARNHEM - Vitesse legt per direct zes supporters een stadionverbod op. De Arnhemse club gaat over tot die maatregel, naar aanleiding van de antisemitische spreekkoren voor het duel met Ajax, van 2 september. Aanhangers van de Gelderse eredivisionist scandeerde leuzen als ‘Hamas, Hamas, alle Joden aan het gas’.

Het incident vond plaats bij het betreden van stadion GelreDome. Er werden ook filmbeelden van gemaakt en die werden verspreid op social media. Vitesse distantieert zich van de aanhangers en deed meteen aangifte. Naast de Arnhemse club deed ook het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) dat.

Na onderzoek van Vitesse in samenwerking met de politie wordt nu zes aanhangers een stadionverbod opgelegd. ,,Racisme is ontoelaatbaar”, verklaart algemeen directeur Joost de Wit desgevraagd. ,,We zijn over het voorval zeer ontstemd.”

Vitesse riep na de thuiswedstrijd supporters al op zich te melden als ze kwetsende spreekkoren hadden geuit. Niemand meldde zich. Daarna vond onderzoek door de club plaats in samenwerking met de politie. Daaruit kwamen zes personen naar voren.

Onbepaalde tijd

De aanhangers krijgen een stadionverbod, lopende het strafrechtelijke onderzoek van het Openbaar Ministerie (OM). Het verbod geldt dus voor onbepaalde tijd.

,,Ik wil benadrukken dat onze supporters juist heel vaak voor een fantastische sfeer zorgen”, zegt De Wit. ,,Maar dit is een uitwas, die we niet kunnen tolereren. Dit is een strafbaar feit.”

Vitesse sluit niet uit dat er de komende tijd nog meer stadionverboden worden uitgevaardigd.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.