Visioen van Het Dorp van de toekomst in een artist’s impression van Siza.
Volledig scherm
Visioen van Het Dorp van de toekomst in een artist’s impression van Siza.

Zorg in Het Dorp in het nauw door onderbezetting

ARNHEM - Zorginstelling Siza kan onvoldoende personeel vinden voor de specialistische gehandicaptenzorg in Het Dorp in Arnhem. Dat leidt tot hoge werkdruk en ziekteverzuim. Ook de geboden zorg staat onder druk.

Voor de meest kwetsbare cliënten in Het Dorp in Arnhem zijn te weinig handen beschikbaar, zo meldt Siza. Het gaat dan om mensen die intensieve begeleiding nodig hebben, bijvoorbeeld omdat zij een zware fysieke beperking hebben.

Ouders ingeschakeld

Het personeelstekort zet de zorg bij de woongemeenschap voor gehandicapten sterk onder druk, zo merkt ook Marleen, vrijwilligster in Het Dorp: ,,Ouders worden gebeld met de vraag of zij zelf hun kind naar bed kunnen brengen, omdat het personeel niet kan garanderen dat dit tijdig gebeurt.’’

Volgens Marleen wordt bovendien niet altijd even alert op het BAS-alarm gereageerd. Dit is een alarm voor bewoners die beademing nodig hebben. Als er slijm in de luchtpijp loopt, kunnen zij geen adem meer halen. Middels het BAS-alarm roepen de cliënten een medewerker op die de luchtpijp leeghaalt.

Alarm

De tekst gaat onder de foto verder

Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Julianne Meijers, lid van de raad van bestuur van Siza, herkent de problemen: ,,Het gaat om verschillende zorghandelingen die strijden om prioriteit.’’  Volgens haar worden de richtlijnen voor het BAS-alarm echter wel gehaald. 

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) meldt dat zij diverse signalen heeft ontvangen over de personeelstekorten bij de specialistische voorzieningen in Het Dorp en de gevolgen voor de geboden zorg. Het gaat hierbij om klachten en zorgen over wachttijden, beschikbare tijd en aandacht van medewerkers, slechte hygiëne en een onprettige werksfeer.

De IGJ heeft Siza verzocht om de verbeterplannen en vorderingen hierop met de inspectie en de direct betrokkenen (cliënten en verwanten) te delen. De inspectie geeft aan vertrouwen te hebben in de door Siza genomen maatregelen.

Vakbond

Ook werknemersorganisatie FNV Zorg en Welzijn herkent de problematiek: ,,We krijgen wekelijks signalen binnen over de onderbezetting en werkdruk. Dat moet binnen het team worden opgelost en dat gebeurt vooral via flexwerkers en stagiaires. Cliënten worden daardoor onrustig en dat leidt tot meer agressiviteit tegenover de hulpverleners.”

Ook het ziekteverzuim – 8 procent halverwege 2017 - en het verloop van personeel is groot, meldt FNV. ,,Medewerkers vallen uit door de werkdruk.”

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.