Volledig scherm
Old School in Vreedenhoff in Arnhem: in gesprek met oudere bewoners, om kennis te achterhalen waarvan je niet wist dat mensen die hebben. © Valerie Spanjers

Zorgcentrum Vreedenhoff wordt school des levens

ARNHEM - Woonzorgcentrum Vreedenhoff in Arnhem is officieel de allereerste Old School van Nederland: een plek waar mensen leren door met ouderen over hun kennis te praten. Of dat nu de culturele achtergrond van Suriname is of het recept voor een smakelijke huzarensalade.

Old School is ontwikkeld door HUMINT Solutions, bureau in niet-technologische innovatie van Maya Lievegoed. Zij beoogt er professionals en studenten mee te trainen in de vaardigheid om kennis op te halen bij mensen van wie ze dat in eerste instantie niet verwachten.

Lievegoed wil Old School in heel Nederland van de grond tillen. Vreedenhoff beleeft de primeur. In het woonzorgcentrum hebben vrijwilligers en studenten van ArtEZ, ROC Rijn IJssel en de Hogeschool Arnhem-Nijmegen al praktijkervaring opgedaan met het bevragen van ouderen die daar wonen.

Buschauffeur

,,Door dat te doen, oefenen ze in het vinden van niet herkende kennis'', stelt Lievegoed. ,,Een oudere heeft niet alleen kennis over zijn voormalige baan, maar ook van de tijdgeest, of de kleding van vroeger. We hebben een oud-buschauffeur die een ArtEZ-student een beeld kan geven van de mode, zóveel kledingtrends heeft hij in zijn bus voorbij zien komen.''

Lievegoed meent dat het vergaren van kennis via gesprekken met mensen onontbeerlijk is voor de ontwikkeling. Niet alles is op Google op te zoeken. Dat de mensen met wie wordt gesproken zich gehoord voelen en erkend in de kennis die ze in hun leven hebben vergaard, is een waardevol neveneffect.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.