Volledig scherm
Wethouders Noël Vergunst (links, Nijmegen) en Hans de Vroome (Arnhem), schudden in Elst de hand in Elst na het planten van een appelboom. © Gerard Verschooten

025: Arnhem en Nijmegen
samen één stad, voor cultuur

ELST/ ARNHEM/ NIJMEGEN - Arnhem en Nijmegen gaan samen projecten ontwikkelen, met het doel zich op het vlak van cultuur meer als één regio te presenteren. Zo willen ze een cultureel broeikasfestival creëren in Park Lingezegen bij Elst, waar de culturele voorhoede uit de twee steden samenwerkt aan vernieuwing en z’n visitekaartje afgeeft.

Cultuurregio 025 is de vlag waaronder de lading woensdag is gepresenteerd door de gemeenten Arnhem en Nijmegen en de provincie Gelderland. De naam refereert aan de kengetallen van de steden, 026 en 024, waarvan het sentiment volgens de betrokken partijen voorschrijft dat ze geen natuurlijke partners zijn.

Cultuurprofiel

Niettemin werken ze onder regie van de in Cultuurnetwerk Arnhem en Cultuurnetwerk Nijmegen verenigde instellingen al sinds vorig jaar aan een gezamenlijk cultuurprofiel. Dat is mede ingegeven door nieuw rijksbeleid, waarbij geld voor cultuur vanaf 2021 wordt verdeeld over regio’s.

In dat licht achten de steden het wijzer elkaar niet te beconcurreren, maar elkaar te versterken. Vandaar dat Arnhem, Nijmegen en de provincie de daad bij het woord willen voegen, door in een aantal proeftuinen aan concrete doelen te werken, deels met subsidie van het rijk.

Buurstad

Een onderzoek in de aanloop naar de samenwerking leert dat Arnhemmers momenteel meer naar Nijmegen trekken voor culturele activiteiten dan andersom. Bijna de helft van de geënquêteerde Arnhemmers gaf aan in de afgelopen drie jaar weleens naar Nijmegen te zijn geweest voor cultuur, andersom gingen vier op de tien Nijmegenaren daar voor naar de stad aan de Rijn.

Concerten of voorstellingen blijken het vaakst de reden voor een bezoek aan de buurstad. Opvallend is dat 14 procent van de Arnhemmers die de oversteek voor cultuur waagden dat zegt te hebben gedaan omdat de sfeer van Nijmegen goed of beter bij hen past. Andersom is dat maar 2 procent.

Consumptie

In een van de proeftuinen onder de vlag van Cultuurregio 025 wordt de cultuurconsumptie van de stedelingen onderzocht. Dat moet leren hoe zij zijn te verleiden tot meer bezoek aan culturele activiteiten in beide steden en wat de makers in dat opzicht nog aan hun aanbod kunnen verbeteren.

Beide steden willen ook meer tijd en geld steken in cultuureducatie voor scholieren en aandacht geven aan de ontwikkeling van de culturele zzp’er , die weet wat het is om samen met anderen aan cultuur te werken en die daar ook zijn brood mee kan verdienen. Voorts wordt energie gestoken in de ontwikkeling van Poptalent, met een jaarlijks Noorderslag-achtig festival als affiche. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.