Volledig scherm
Een wolvenspoor op de Noord Veluwe. © Rob Voss

5 tips: zo herken je wolvensporen op de Veluwe

RHEDEN - Natuurmonumenten kan een nieuwe activiteit op de Veluwe bijschrijven: een wolventocht. Nu er sinds dit jaar een roedel wolven leeft op de Veluwe kunnen bezoekers op 24 juli met een gids mee om de sporen van de wolf te leren herkennen. Gids Tonnis Boersma geeft hier vast vijf tips voor het herkennen van wolvensporen. 

kader Een wolf heeft grote poten, het formaat van de poot van een Sint Bernard hond.

kaderkader Als er een ondergrond is waarbij sporen makkelijk te herkennen zijn, let dan op of het spoor in één rechte lijn loopt. Wolven lopen zo honderd meter langs dezelfde lijn, terwijl honden scharrelen. Die dribbelen heen en weer en snuffelen overal aan.

kaderkader kader Een wolvendrol is een stuk groter dan een hondendrol. Er zitten altijd haren in, en vaak is de poep een beetje wit. Dat witte komt van botten die ze hebben opgegeten.

kaderkaderkaderkader De prooi van een wolf is niet alleen doodgebeten, maar ook grotendeels opgevreten. Als een hond een ree bijt, laat hij de ree daarna liggen. Een wolf grijpt een ree bij z'n keel en eet daarna bijna het hele middenstuk op. Dat is trouwens geen probleem, want er zijn in Nederland wel 100.000 reeën. Meer dan genoeg.

kaderkaderkaderkader kader Een wolf is het beste te herkennen aan z'n typische gehuil. Op de Veluwe is nog geen wolvengehuil waargenomen. Rond grote steden passen wolvenroedels zich vaak aan, omdat ze weten dat de mens een bedreiging voor ze kan zijn.

Wie, waar en wanneer? 

Voor wie: Ouders met kinderen van 7 - 12 jaar 
Datum: Woensdag 24 juli 2019
Tijdstip: Van 14:00 uur tot 16:00 uur
Waar: Bezoekerscentrum Veluwezoom in Rheden, Heuvenseweg 5A. 
Aanmelden: Via www.natuurmonumenten.nl/bezoekerscentrum-veluwezoom

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.