Volledig scherm
Impressie van de kademuur in de jansbeek op het Kerkplein in Arnhem © PR

500 jaar oude stenen hergebruikt in kademuur op Kerkplein

ARNHEM - De stenen van de 16de eeuwse stadsmuur, ontdekt bij archeologisch onderzoek voor de bouw van Rozet, worden hergebruikt in de kademuur die op het Kerkplein in de nieuwe Jansbeek wordt aangelegd. De gemeente Arnhem heeft lang nagedacht over het behoud van de stadsmuur.

De kosten voor het conserveren en het verplaatsen naar een goede, definitieve plek zijn zeer hoog. Het plaatsen van de stenen in een kademuur, waar varens tegenaan moeten gaan groeien, betekent dat de stadsmuur behouden blijft voor de stad op betaalbare wijze.

De muur krijgt hiermee een authentieke historische uitstraling. De stenen zijn ter controle weggehaald van hun tijdelijke locatie op het Roermondsplein.

Ontdekt
De muur werd eind 2011 ontdekt tijdens archeologisch onderzoek ter hoogte van Rozet. Het betrof een stuk muur van vier bij twee meter, door ouderdom aan de bovenkant trapsgewijs afgebrokkeld. Het muurstuk was de aanzet van het Rijnpoort-bastion dat aan het einde van de 16de eeuw gerealiseerd is in opdracht van prins Maurits.

De kademuur wordt naar verwachting in het voorjaar van 2017 gerealiseerd.

Stadsmuur wordt Jansbeek #Arnhem #binnenstadZuid https://t.co/15vkdUqD1M pic.twitter.com/MjbCwA2UHc — Gerrie Elfrink (@GerrieElfrink) 22 november 2016

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.