Volledig scherm
© ANP

8-jarigen roken nepsigaretten op schoolplein

ARNHEM - De shishapen, een nepsigaret die de smaak van een waterpijp nabootst, is populair onder basisschoolleerlingen.

Arnhemse tabakszaken verkopen de pen, die geen schadelijke stoffen bevat, aan minderjarigen. De Shishapen, die in Nederland nog maar enkele maanden te koop is, valt niet onder de Tabakswet en mag daarom verkocht worden aan minderjarigen. De pen bevat geen nicotine en schadelijke stoffen, maar produceert bij een hijs wel waterdamp met een smaakje. Bovendien licht het uiteinde van de pen op, waardoor deze veel wegheeft van een brandende sigaret.

Een Arnhemse moeder, die via haar dochter over het fenomeen hoorde, vindt de Shishapennen zorgelijk. De pennen worden geleverd in smaken als aardbei, vanille en cola en zijn daardoor aantrekkelijk voor jonge kinderen. "Op het schoolplein vertelde een meisje trots dat ze al over haar longen kon roken."

Niet alle Arnhemse tabakszaken verkopen de pennen. Sommige winkeliers haalden de nepsigaretten bewust uit de schappen, omdat kinderen van 8 en 9 jaar erom vroegen.

NSO, de brancheorganisatie voor tabakszaken, adviseert ondernemers om de Shishapennen alleen te verkopen aan personen ouder dan 16 jaar.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.