Volledig scherm
Jasper en Ronnie (rechts) werden aangevallen met een betonschaar na een avondje stappen in Arnhem. © Erik van 't Hullenaar

Actie in Arnhem: massaal hand in hand om mishandeld homostel te steunen

ARNHEM - Gay Horeca Arnhem (GHA) roept iedereen op om zaterdag naar het Jansplein in Arnhem te komen. Bezoekers gaan daar vanaf 17.00 uur massaal hand in hand staan, als steunbetuiging aan het homostel dat afgelopen weekeinde zwaar werd mishandeld in de Rijnstad.

Dat meldt homobelangenorganisatie COC op de website.

Jasper (35) en Ronnie (31) Vernes-Sewratan werden zaterdagavond in elkaar geslagen door een groep jongens op de Nelson Mandelabrug in Arnhem. Het stel liep hand in hand en daar zeiden de jongens wat van. De onderlinge scheldpartij die ontstond, ontaardde in een zware mishandeling, waarbij Ronnie enkele tanden verloor. Ook Jasper raakte gewond.

'In het hart geraakt'

'De Arnhemse LHBT-gemeenschap  is afgelopen weekend in zijn hart geraakt. (...) Dit kan niet, dit mag niet en is onacceptabel voor iedereen die diversiteit toejuicht', schrijft het COC naar aanleiding van de oproep van Gay Horeca Arnhem.

LHBT is de afgekorte verzamelnaam voor lesbiënnes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders.

ZIE OOK: Mishandeling met betonschaar in Arnhem: 'We liepen een keer hand in hand'

Volledig scherm
De aankondigingsposter waarmee mensen opgeroepen worden zaterdag naar Arnhem te komen. © PR

Volgens GHA is het tijd voor een signaal naar de samenleving: 'Dit onrecht moeten we niet over ons heen laten gaan. Nederland is een land waar iedereen zichtbaar zichzelf moet kunnen zijn, ongeacht geaardheid, gender, afkomst, geloof of huidskleur! Hand in hand lopen mag geen angst opleveren, het tonen van genegenheid mag geen risico met zich meebrengen van een verminkt gezicht.'

Brandbrief

Het COC gaat tevens een brandbrief sturen aan informateur Edith Schippers, omdat er grote zorgen zijn over geweld tegen homo's. ,,Te afschuwelijk voor woorden. Het is ongelofelijk dat je wordt afgetuigd omdat je van elkaar houdt en hand in hand loopt’’, zegt voorzitter Tanja Ineke van het COC tegen de NOS, in reactie op de mishandeling.

Het COC wil behalve prestatieafspraken tussen politie en justitie ook een hogere maximumstraf. Verder zou op de politieacademie meer aandacht moeten zijn voor geweld tegen homo's. Op scholen moet wat het COC betreft meer en betere voorlichting komen over homoseksualiteit.

Kamervragen

Tweede Kamerlid voor de PVV Gidi Markuszower heeft aangekondigd Kamervragen te gaan stellen over de kwestie. 'Marokkaanse straatterreur moet keihard worden bestreden', schrijft hij op Twitter.

De politie heeft twee verdachten aangehouden voor de mishandeling: een 14-jarige jongen en een 20-jarige man. Hun rol wordt onderzocht.

ZIE OOK: Jongens (14 en 20) vast voor zware mishandeling homo's in Arnhem met betonschaar

Actie

Op Twitter heeft Barbara Barend een actie ontketend, waarin zij alle mannen oproept maandag hand in hand te gaan lopen. D66-leider Alexander Pechtold steunt de actie van harte, blijkt uit een foto die hij tweet. Daarop loopt de Wageninger hand in hand met Wouter Koolmees.

Ook zijn op Twitter via de hashtag #allemannenhandinhand tientallen foto's te zien van mannen die elkaars hand vasthouden.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.