Volledig scherm
Biomassa zoals die wordt verzameld voor een centrale in Hengelo. Foto ter illustratie. © Carlo ter Ellen

Actie tegen opening ‘centrale van 76 miljoen’ voor biomassa in Arnhem

VideoARNHEM - Diverse Arnhemse actiegroepen komen in het geweer tegen de biomassacentrale die Veolia wil openen op het Arnhemse Industrie Park Kleefse Waard (IPKW). Zij zijn een internetpetitie gestart met de eis dat de installatie niet in gebruik zal worden genomen. 

Enkele tientallen mensen hebben hun handtekening inmiddels gezet.

Veolia, dat voor de installatie verspreid over twaalf jaar van de provincie Gelderland zo’n 76 miljoen euro aan subsidie ontvangt, wil in de centrale met name biomassa (lees: hout) stoken.

Die manier van energie opwekken wordt beschouwd als een groen alternatief voor aardgas, maar dat is zeer omstreden. Wetenschappers stellen dat houtstook meer schadelijke uitstoot met zich meebrengt dan kolenstook of centrales op aardgas.

Jurist ingeschakeld

Behoud Bomen Arnhem, Aktie redaktie Bomen en Bos en Eetbaar - Bloei in Arnhem hebben samen met individuele actievoerders uit Arnhem-Zuid (onder meer stadsdeel Schuytgraaf) de handen ineen geslagen voor het protest.

Dat blijft niet bij een handtekeningenactie alleen. 

Het verbond schakelt een jurist in die de vergunning voor de installatie aan de Westervoortsedijk moet doorspitten en wil informatie opvragen bij gemeente Arnhem en provincie Gelderland. ‘Er zal geprobeerd worden de biomassacentrale met alle wettelijke actie- en juridische middelen tegen te houden.’

Andere acties worden momenteel voorbereid, laten de actiegroepen weten. Gedacht wordt aan een consumentenboycot van energiedistributeurs als Nuon, die gebruik maken van energie uit houtstook. Verder wordt gezocht naar andere belangengroeperingen die zich bij het protest willen aansluiten.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.