Volledig scherm
Actievoerders voor de treurwilg in het park bij de Lauwersgracht in Arnhem. De boom is voor drie jaar gered. Daarna volgt opnieuw onderzoek of kappen noodzakelijk is. © Harry van der Ploeg

Actiegroep wil een voorlopig verbod op bomenkap in Arnhem

ARNHEM - Actiegroep Behoud Bomen Arnhem eist een voorlopig volledig verbod op het kappen van bomen in de Gelderse hoofdstad in afwachting van discussie over totaal nieuw beleid van de gemeente.

,,Wij vinden dat de gemeente pas op de plaats behoort te maken nu wethouder Cathelijne Bouwkamp heeft aangekondigd dat er een nieuwe koers komt'', stelt Mark Bosch namens de werkgroep.

De actievoerders schakelen met hun pleidooi tot een volledig verbod over in de hoogste versnelling. Ze doen dat omdat ze de tijd rijp achten voor een debat in de gemeenteraad, nadat het stadsbestuur onlangs besliste dat een serie bomen langs de Lauwersgracht niet geveld hoeft te worden.

Meldingen

,,Er dreigen nog altijd op andere plaatsen in de stad bomen om te moeten'', zegt Bosch. ,,Daar krijgen we voortdurend meldingen over van bezorgde mensen. Daar moet nu eigenlijk een einde aan komen.''

De actiegroep is druk bezig om handtekeningen in te zamelen om het pleidooi kracht bij te zetten. Er zijn er meer dan 1400 binnen. Het is de bedoeling dat ze op 19 september worden overhandigd aan Bouwkamp.

Onveilige situaties

De wethouder benadrukt dat zorgvuldigheid bij het kappen van de bomen voorop zal staan, ook in de richting van de lijst die nog moet worden afgewerkt. ,,We trekken alles kritisch na.'' Bij onveilige situaties gaan de bomen altijd om.

In Arnhem mogen bomen met een beschermde status niet gekapt worden, tenzij daar dringende redenen voor zijn. Voor andere bomen is geen kapvergunning meer nodig. Bouwkamp stelt dat het 'in principe geen slechte gedachte is dit weer in te voeren'. Daar putten de actievoerders hoop uit.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.