Advocaten demonstreren in toga tegen bezuinigingswoede minister Dekker: ‘Sander is een schande’

Update/videoARNHEM - Een kleine honderd advocaten voeren woensdagochtend vroeg actie in Arnhem tegen de aanhoudende bezuinigingen. De raadslieden demonstreren in toga en bef bij het Paleis van Justitie tegen de bezuinigingswoede van minister Sander Dekker. 

De advocaten vinden dat hun vak wordt kapot bezuinigd. Vooral de sociale advocatuur wordt al jaren structureel onderbetaald, stelt de Arnhemse advocaat Sanne van Oers. Voor lagere inkomens wordt een stap naar de rechter bijna onbetaalbaar. 

Lage vergoedingen

Volledig scherm
© Timo Bouman/Persbureau Heitink

De plannen van minister Dekker voor het stelsel van gefinancierde rechtsbijstand houden volgens de Orde van Advocaten in dat straks een overheidsorgaan bepaalt wie er nog een advocaat mag inschakelen voor zijn zaak. En dat terwijl de meeste zaken in het stelsel juist tėgen diezelfde overheid worden gevoerd, aldus Van Oers. ,,De advocatuur verdraagt het niet langer.” 

Volgens de advocaten doet de minister niets aan de veel te lage vergoedingen voor de rechtsbijstandsadvocaten. ,,Dat is onaanvaardbaar en tast een fundamenteel recht van elke Nederlander aan.”

De advocaten lieten tijdens de demonstratie duidelijk blijken het niet eens te zijn met de bezuinigingswoede. ‘Sander is een schande’, riepen ze onder meer, om hun onvrede te uiten. 

Ook Bart van Meer was aanwezig bij de demonstratie. Hij is vastgoedadvocaat en partner bij Dirkzwager Advocaten, notarissen en fiscalisten. Van Meer komt als goed betaalde advocaat zijn confrères in de sociale advocatuur een hart onder de riem steken. ,,De nood is hoog’’, laat hij weten. ,,Het kan niet zo zijn dat mensen met een kleine portemonnee geen toegang tot het recht hebben. Dat is ook mijn zorg en daar moeten we met zijn allen voor opkomen.’’

De actievoerende advocaten.
Volledig scherm
De actievoerende advocaten. © Erik van 't Hullenaar
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.