Volledig scherm
Sander Wind plaatst een van de fonkelnieuwe kerstbomen in het stadscentrum. © Gerard Burgers

Aftellen naar 2019 bij kubus op Gele Rijdersplein in Arnhem

ARNHEM - Arnhemmers moeten massaal op 31 december bij de geelgouden kubus op het Gele Rijdersplein aftellen naar het nieuwe jaar. En als het aan huismeester Sander Wind van Platform Binnenstad Arnhem (PBA) ligt, wordt dit evenement het begin van een nieuwe traditie in de nacht van 31 december op 1 januari.

,,We willen doorgaan op de weg die vorig jaar met Arnhem Samen is ingeslagen”, vertelt Wind. ,,We gaan op zoek naar ondernemers, fondsen en instanties die dit mogelijk willen maken.” 

Met Manon Cornelissen van Citymarketing Arnhem is druk met het uitwerken van plannen voor een tweede versie van Arnhem Samen bij de kubus, op de plek waar vorig jaar de eveneens uit steigermateriaal opgetrokken kerstboom stond.

Glühwein

Bijna twee weken lang kwamen daar elke avond circa 250 Arnhemmers op af om elkaar te ontmoeten onder het genot van livemuziek, glühwein, oliebollen en erwtensoep. ,,Dat was een doorslaand succes. Samen met ondernemers willen wij hier een traditie van proberen te maken”, zegt Wind.

Cornelissen en hij spelen met de gedachten drie weekeinden in december een Arnhem Samen-bijeenkomst te organiseren in en rond de kubus. Het weekeinde voor Kerstmis zou er bijvoorbeeld een open kerstviering kunnen worden gehouden.

En op 31 december zou het nieuwe jaar gevierd kunnen worden in aanwezigheid van zoveel mogelijk Arnhemmers. ,,Zoiets moet natuurlijk groeien. Maar dan dien je wel een keer te beginnen”, zegt Wind. Op de kubus zou een klok worden aangebracht. Ook bestaan er ideeën om de op de kubus videobeelden te projecteren. ,,Misschien van kerstwensen of winterbeelden."

Winter Arnhem

Dit alles gebeurt onder het motto: Winter Arnhem. Dat is de overkoepelende naam van een groot aantal activiteiten en evenementen die komende weken worden gehouden.

Onder dezelfde vlag wordt hard gewerkt aan het verlichten van de binnenstad. Steeds meer bomen en markante gebouwen in het centrum van Arnhem moeten in de maanden november en december worden verlicht. Dat is de ambitie van PBA.

,,Dit jaar trekken we de verlichting van de bomen op de Markt door naar de bomen op de Rijnkade. De komende jaren moet dit op steeds meer plaatsen gebeuren. Op die manier willen wij een bijdrage leveren aan de beleving van de bezoekers en inwoners van de stad”, zegt Wind.

Focus

De verlichting die vorig jaar speciaal voor Arnhem is gemaakt, wordt op dit moment opgehangen. Dit jaar wordt de verlichting uitgebreid met tien ‘uit de kluiten gewassen’ staande kerstbomen van 3,5 meter hoog. ,,Die zetten we neer op plaatsen waar te weinig verlichting is, zoals aan de zijkant van Focus Filmtheater en op de Korenmarkt”, zegt Wind.

Hij hoopt dat ondernemers en pandeigenaars hierdoor geïnspireerd raken. ,,We denken daarbij aan markante gebouwen als bijvoorbeeld van The Sting, Royal en ’t Taphuys. We hopen dat zij in de voetsporen treden van bijvoorbeeld Dudok en Hotel Haarhuis die de gevels al verlichten en versieren.”

Eusebiuskerk

De toren van de Eusebiuskerk wordt dit jaar voor het eerst van binnenuit verlicht. Die nieuwe verlichting wordt aangestoken op 13 december. Dat is de officiële start van Winter Arnhem

Volledig scherm
Tijdens het evenement Arnhem Samen op het Gele Rijdersplein deelde burgemeester Ahmed Marcouch vorig jaar oliebollen uit. © Marc Pluim

Eén van de hoogtepunten moet de kerstmarkt in de binnenstad worden, met 250 kramen. Bij Rozet komt een kunstmarkt en op het Jansplan een rozemarkt. De kerstmarkt wordt afgesloten met een parade door de het stadscentrum. Rond de Top2000 worden tal van evenementen georganiseerd. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.