Afvalcontainers in Arnhem gaan open met een adresgebonden afvalpas.
Volledig scherm
Afvalcontainers in Arnhem gaan open met een adresgebonden afvalpas. © Erik van 't Hullenaar

Afvalsoap is nog niet voorbij: ‘Arnhem heeft dit probleem zelf gecreëerd’

ARNHEM - Afval in een container gooien is in Arnhem niet zo simpel als het lijkt. De gemeente Arnhem doet opnieuw alle containers op slot, en privacy-waakhond Michiel Jonker komt daartegen opnieuw in opstand. Donderdagmorgen ontmoetten ze elkaar wederom in de Arnhemse rechtbank.

Arnhem 2908- Berendien vult afvalautomaat /BT
Volledig scherm
Arnhem 2908- Berendien vult afvalautomaat /BT © Erik van 't Hullenaar

,,Als we tijdelijk één container openhouden in de buurt van meneer Jonker, is het probleem daarmee voor nu opgelost?”, vraagt de rechter aan het einde van de zitting, alsof hij het ook allemaal even niet meer weet. Dat lijkt niemand een goed idee.

 De gemeente Arnhem wil geen enkele container openhouden, omdat het afvalgedrag wil kunnen controleren en beheren met adresgebonden afvalpasjes. Iets waar Arnhemmer Michiel Jonker fel op tegen is, omdat het volgens hem zijn privacy aantast. Hij wil niet dat vast ligt waar, wanneer en hoeveel afval hij weggooit.

Op 13 juli 2017 stelde de rechtbank Jonker in het gelijk. Nu, twee jaar later, doet de gemeente de containers toch weer op slot. Dat kan deze maal wel, menen de gemeente en de Autoriteit Persoonsgegevens, omdat de gegevens van Arnhemmers nu maar kort op de container blijven staan.

,,Ik begrijp de angst van meneer Jonker wel”, zegt een vertegenwoordiger van de gemeente Arnhem. ,,Maar het is niet mogelijk om de kaart op afstand uit te lezen. De persoonsgegevens staan in deze variant maar kort op de container.”

Wie Jonker al wat langer volgt in zijn strijd voor privacy weet dat hij met dit antwoord geen genoegen neemt. Want wie zegt dat die software niet wordt aangepast? ,,We hebben allerlei voorbeelden in de media gezien waarbij data achteraf anders was gebruikt dan vooraf aangekondigd.”

Wij twijfelen niet

De Autoriteit Persoonsgegevens geeft toe dat een hack mogelijk is, of een verandering van software. ,,Maar wij moeten er vanuit gaan dat iedereen zich aan de afspraken houdt. Wij hebben geen reden om aan de leverancier of de gemeente te twijfelen.”

Een alternatief met anonieme afvalpassen is volgens de gemeente Arnhem niet mogelijk, omdat dat fraude in de hand werkt. ,,Dit probleem heeft de gemeente Arnhem dus zelf gecreëerd”, zegt Jonker.

,,De gemeente bedenkt een systeem met passen, om vervolgens te ontdekken dat het alleen goed te gebruiken is met persoonsgegevens. Andere gemeenten werken met anonieme systemen. Er zijn voldoende alternatieven.”

De rechter doet volgende week een eerste voorlopige uitspraak. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.