Volledig scherm
De Airborne wandeltocht in 2018. © Rolf Hensel

Airborne wandeltocht 75 jaar na Slag om Arnhem springlevend: ‘Dit is natuurlijk een bijzondere tocht’

OOSTERBEEK Het is de grootste eendaagse herdenkingswandeling ter wereld: de Airborne wandeltocht in Oosterbeek. 75 jaar na de bevrijding lijkt de tocht niet aan waarde te hebben ingeboet. 

Wie door Oosterbeek wandelt, ziet talloze Airbornevlaggen wapperen. Hier gaat morgen gaat hier de Airborne wandeltocht van start, de grootste herdenkingswandeling ter wereld. 

De deelnemers lopen onder meer door Wolfheze, Renkum en Heelsum en over de Ginkelse Heide, waar in september 1944 duizenden geallieerde soldaten aan hun parachute landden. 

Recordaantal

Quote

Ik denk dat de Airborne wandeling blijft, ook als er geen veteranen meer komen.

Wilma Luckel, marsleider

Het is inmiddels 73 jaar geleden dat de Airborne Wandeltocht voor het eerst van start ging. Op 6 september 1947, twee jaar na de bevrijding, liep ruim 2000 de tocht, bedoeld om de oorlog in het algemeen en de Slag om Arnhem in het bijzonder te herdenken. Nu, 75 jaar na dato, is de belangstelling onverminderd groot.

Sterker nog: in 2017, tijdens het 70-jarig jubileum, was er een recordaantal bezoekers van 36.191.

,,Ik denk dat je over de hele linie ziet dat de belangstelling voor herdenken alleen maar is toegenomen”, verklaart marsleider Wilma Luckel. ,,En dit is natuurlijk een bijzondere tocht.”

 Vanaf het eerste uur

Volledig scherm
Art-Borne project 'Bananenrepubliek' © Studio ARI

Hoeveel deelnemers dit jaar precies zullen zijn, weet Luckel nog niet. ,,Tot nu toe lopen we online een beetje voor op vorig jaar. Maar veel mensen melden zich op de dag zelf aan of kopen kaartje via een van de fysieke verkooppunten.” 

Vier inschrijvingen zijn extra bijzonder. Het zijn wandelaars die er vanaf de allereerste editie in 1946 al bij waren. De vier heren liepen de herdenkingstocht 73 keer. Zaterdagmiddag worden ze gehuldigd. 

De meeste wandelaars komen uit de regio. ,,De grote bulk zit binnen een straal van 30, 35 kilometer van Oosterbeek.”

Maar de belangstelling van buitenaf neemt toe. ,,Er lopen de laatste jaren steeds meer Duitsers mee.” Het is iets wat ze toejuicht. Luckel zoekt namelijk graag de verbinding met het heden. 

Dat gebeurt sinds 2009 ook middels het project Art-Borne van kunstinstelling Scarabee. Die nodigt ieder jaar kunstenaars uit om een werk te maken dat langs de route tentoon wordt gesteld. Zoals dit jaar de ‘bananenrepubliek’: een werk met een leger échte bananen, aangevoerd door een bananenplant.

Veteranen

Maar de grootste aandacht gaat dit jaar uit naar de Britse veteranen. Vandaag komen zeven van hen in Oosterbeek aan. Morgen worden ze tijdens de wandeltocht door in golfkarretjes door Oosterbeek gereden.

,,Er is zoveel mogelijk aandacht voor hen. Want ik denk dat bij iedereen wel heel erg in het achterhoofd zit: het kan wel de laatste keer zijn.”

Voor Luckel is dat in elk geval waar: zij zwaait volgend jaar mei af na zes jaar voorzitterschap. Hoe ziet de toekomst van de tocht er volgens haar uit? ,,Ik denk dat de Airborne wandeling blijft, ook als er geen veteranen meer komen. Dat hoop ik ook. Ik heb mijn hart eraan verpand.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Bouwers en boeren protesteren tegen politie in Arnhem: ‘Klaar met het machtsmisbruik’
    UPDATE EN VIDEO

    Bouwers en boeren proteste­ren tegen politie in Arnhem: ‘Klaar met het machtsmis­bruik’

    ARNHEM - Tientallen bouwers en boeren uit de regio Barneveld hebben zich deze avond met zwaar materieel verzameld in Arnhem om een statement te maken tegen in hun ogen onrechtvaardig politieoptreden. Aanleiding daarvoor zijn twee bouwers die naar het politiebureau moesten komen: ze worden ervan verdacht met een bus een motoragent te hebben afgesneden. De demonstranten zijn door de politie naar de Markt bij het provinciehuis gestuurd.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.