Volledig scherm
Ali B tijdens het evenement VMBO Gefeliciteerd! in GelreDome. Foto Marina Popova

Ali B promoot het vmbo met speciale rap

ARNHEM - Ali B heeft zich zaterdagmiddag ontpopt tot een gedreven ambassadeur voor het vmbo.

Tijdens een open dag in GelreDome in Arnhem voor leerlingen van groep 8 van de basisschool zong hij een speciale rap ter promotie van deze onderwijsrichting. Het vmbo heeft vaak te kampen met een negatief imago. Volledig ten onrechte, vindt Ali B. "Ik ben een vmbo-er uit hart en nieren. Helaas wordt het vmbo ondergewaardeerd en daar ben ik het niet mee eens. Op de havo zou ik gek geworden zijn", vertelde hij aan een grote groep scholieren, die overwegen naar het vmbo te gaan.

Zelf volgde Ali B een bakkersopleiding voordat hij doorbrak als rapper. "Ik heb een gecontroleerde vorm van adhd, ik moet praten en bewegen en word gek als ik te lang stilzit. Tijdens de bakkersopleiding moest ik veel lopen, van de machines naar de oven en terug. En je ziet meteen resultaat van wat je doet, je krijgt feedback van het deeg. Dat vind ik fijn. Een pen en een boek praten niet terug. Dan voel ik me eenzaam."

De open dag, onder de noemer VMBO Gefeliciteerd!, was gezamenlijk georganiseerd door de drie grote vmbo-scholen in Arnhem: Maarten van Rossem, 't Venster en Leerpark Presikhaaf. Er kwamen honderden scholieren met hun ouders op af.

Video: Ali B. rapt in GeleDome in Arnhem over het vmbo

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.