Inkijkje in de voormalige ambachtssschool waar druk wordt gewerkt. Foto: Rolf Hensel
Volledig scherm
Inkijkje in de voormalige ambachtssschool waar druk wordt gewerkt. Foto: Rolf Hensel © Rolf Hensel

Appartementen in voormalig Arnhems klaslokaal: oude lts krijgt metamorfose

ARNHEM - Ooit werd er druk getimmerd en gezaagd. Straks kan er worden gewoond. Met respect voor de historie van het gebouw ondergaat lagere technische school De Boulevard in Arnhem momenteel een metamorfose.

In een klaslokaal van de voormalige ambachtsschool aan de Boulevard Heuvelink in Arnhem loopt architect Johan Blokland de inbouwtrap op. ,,Onder dit lage plafond kun je volgens mij heerlijk slapen met uitzicht op de Eusebiustoren’’, zegt hij boven aangekomen.

In het hoge theorielokaal, waar tien jaar geleden leerlingen nog les kregen, is een flinke verdiepingsvloer gemaakt. Onder dit slaap- en douchegedeelte bevindt zich, grenzend aan het woongedeelte, de keuken. ,,Elk appartement bestaat uit één ruimte. Daarbinnen hebben we met losse elementen en verschillende niveaus een woning gecreëerd’’, zegt Blokland van opZoom Architecten in Arnhem.

Avenu 1895

Met respect voor het verleden heeft opZoom architecten een van de oudste ambachtsscholen van Nederland omgetoverd tot appartementencomplex Avenu 1895. Met veertig wooneenheden (lofts) van verschillende groottes. De verhuur is recent gestart. In het najaar worden de woningen opgeleverd. Ze variëren in prijs van 870 tot 1705 euro huur per maand.

,,Je stapt straks als bewoner een schoolgebouw binnen. Die sfeer ademt het uit. Bewust hebben we hier voor gekozen. We hebben de praktijk- en theorielokalen intact gelaten. Alle tussenmuren zijn blijven staan. Ook de kenmerkende brede gangen hebben wij ongemoeid gelaten. Zelfs de authentieke muurtegeltjes en vloertegels in de gangen hebben we laten zitten. Die horen bij dit gebouw.’’

Quote

Je stapt straks als bewoner een schoolge­bouw binnen. Die sfeer ademt het uit.

Johan Blokland, Architect

Opstapje

Veel raampartijen in voormalige lts. Foto: Rolf Hensel.
Volledig scherm
Veel raampartijen in voormalige lts. Foto: Rolf Hensel. © Rolf Hensel

Het restaurant waar leerlingen voor de horeca werden opgeleid, is door het bijzondere opstapje herkenbaar. Veel omwonenden kwamen hier geregeld voor een paar euro eten. Zij werden door de leerlingen in de watten gelegd. Het was een vast ontmoetingspunt in de wijk. Van het restaurant heeft Blokland ook een loft gemaakt.

De architect laat de ramen aan de gangkant van de lokalen niet dichtmetselen. ,,Het is niet de bedoeling dat je bij elkaar naar binnen kunt kijken. We plaatsen daar foto's van vroeger in. Er zijn heel fraaie prenten beschikbaar van de gymles, het zwembad, het restaurant en van de bankwerkers, loodgieters, meubelmakers en timmermannen in opleiding."

Expositie

In overleg met oud-docenten van de school worden de foto's uitgekozen. ,,Samen met hen gaan we ook een expositie maken over de geschiedenis van de school." Die komt bij de ingang te staan, vlakbij de buste van baron

Van Verschuer. Hij was de grondlegger van de gelijknamige wijk achter de school.

Het monumentale gebouw stamt uit 1895. Daarin zijn de lofts gemaakt. De aanbouw is gesloopt. Daar komt nu een binnentuin en hier worden 123 woningen gebouwd. Blokland maakt alle verbouwingen die er zijn geweest zichtbaar. Hij noemt dat de littekens die mede de geschiedenis bepalen. ,,Bijvoorbeeld de aanbouw voor de gymzaal. De positie daarvan is zichtbaar in de gevel en biedt direct ook ruimte voor een balkon. Dat gebeurt op meer plekken. Met respect voor de rijke geschiedenis van dit monumentale gebouw."

Er wordt nog druk gewerkt in de voormalige lts. Architect Johan Blokland komt een kijkje nemen in een toekomstige loft.
Volledig scherm
Er wordt nog druk gewerkt in de voormalige lts. Architect Johan Blokland komt een kijkje nemen in een toekomstige loft. © Rolf Hensel
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.