De parkeerplaats aan de voorzijde van de Walburgiskerk in Arnhem  maakt plaats voor een park, zegt Theo de  Rijk, de nieuwe eigenaar van de oudste kerk van Arnhem. foto  Gerard Burgers
Volledig scherm
De parkeerplaats aan de voorzijde van de Walburgiskerk in Arnhem maakt plaats voor een park, zegt Theo de Rijk, de nieuwe eigenaar van de oudste kerk van Arnhem. foto Gerard Burgers © Gerard Burgers

Appartementen, kantoren, museum en stiltecentrum in Walburgiskerk Arnhem

Arnhem - De Sint Walburgiskerk in Arnhem belooft na een grootscheepse transformatie een cultuurhistorische trekpleister van allure te worden.

De Sint Walburgiskerk in Arnhem krijgt in 2020 een imposante vitrinetrap, een museum met  religieuze voorwerpen, een stiltecentrum, appartementen en kantoren. De parkeerplaats aan de voorzijde zal plaats maken voor een park in Romaanse stijl.   

,,Het gebouw is leeg, maar komt weer tot leven. Het wordt het grootste huis van Arnhem, een plek voor de lokale gemeenschap", zegt vastgoedondernemer Theo de Rijk uit Bosch en Duin. Hij heeft naar eigen zeggen een 'dreamteam', waaronder Atelier Blik (architectuur en interieur) uit Arnhem, ingeschakeld voor de transformatie van het godshuis.

Torenfront

De 14-tiende eeuwse Walburgiskerk krijgt een nieuwe bestemming. In de kerk komen onder andere appartementen. Gerard Burgers
Volledig scherm
De 14-tiende eeuwse Walburgiskerk krijgt een nieuwe bestemming. In de kerk komen onder andere appartementen. Gerard Burgers © Gerard Burgers

De Walburgiskerk is een zogenoemde twee torenfront kerk, vrij uniek in Nederland. In elke toren van 51 meter hoogte komt een riant (150 vierkante meter) huurappartement met uitzicht op het Arnhems stadshart.  Aan weerszijden van het middenschip van de Walburgiskerk komen ook nog negentien huurappartementen, verdeeld over twee bouwlagen. Het middenschip blijft intact. 

De entree krijgt de vorm van een vitrinetrap:  een antiekhouten trapopgang van 12 meter breed en bijna 4 meter hoog met glazen doorkijkjes naar vitrines met museale voorwerpen van de Walburgiskerk. De trap leidt naar een plateau, inclusief zitgelegenheid met uitzicht op de metershoge gotische ramen aan de achterzijde van de kerk. Bij binnenkomst wacht toekomstige 'kerkbezoekers' een verrassing in 

Tong van Sint Eusebius

In de Sacramentskapel met middeleeuwse glas-in-loodramen komt een museum met relikwieën, zoals de tong van de heilige Sint Eusebius. De sacramentskapel gaat ook dienst doen als stiltecentrum, zegt De Rijk. De voormalige sacristie en het verenigingsgebouw worden misschien aangeboden op de woningmarkt, aldus De Rijk.

Als hij praat over de Walburgiskerk is dat op jubeltoon. De Rijk heeft  weinig bedenktijd nodig gehad om de Walburgiskerk te kopen. 

De Rijk heeft de Walburgiskerk naar eigen zeggen gekocht 'uit liefde voor cultureel erfgoed'. Hij heeft daarvoor minder dan de vraagprijs (950.000 euro) betaald, maar de hele transformatie vergt een miljoenenimpuls. 

Het behoud van zo'n rijksmonument is alleen mogelijk, aldus De Rijk, met bijdragen van subsidiënten, zoals fondsen, provincie en gemeente. Alleen al de instandhouding van de buitenzijde van deze kerk, daterend uit 1315, kost meer dan een half miljoen euro. 

Lodewijk Napoleon 

Desalniettemin voelt De Rijk zich een bevoorrecht mens.  ,,Ik ben hier al meer dan veertig keer geweest, maar moet me elke keer weer in de arm knijpen. Dit is meer dan 600 jaar historie. De kerk is in 1808 nog door de toenmalige koning Lodewijk Napoleon teruggegeven aan de rooms-katholieke gemeenschap." 

De vastgoedondernemer heeft inmiddels opdracht gegeven voor een diepgaand onderzoek naar de (cultuur)historie van de Walburgiskerk, die eeuwen geleden ook dienst heeft gedaan als gevangenis en wapenarsenaal. De Rijk: ,,De intrinsieke waarde is nu nul, maar over 20 tot 30 jaar zullen de mensen zich niet kunnen voorstellen dat het oudste kerkgebouw van Arnhem te koop heeft gestaan. Dit kerkgebouw zal ik nooit meer van de hand doen.''

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.