Een biomassacentrale in Moerdijk.
Volledig scherm
Een biomassacentrale in Moerdijk. © ANP

Arnhem accepteert biomassacentrale op Industriepark Kleefse Waard

ARNHEM - Het gemeentebestuur van Arnhem gaat geen pogingen in het werk stellen om de biomassacentrale op Industriepark Kleefse Waard (IPKW) alsnog tegen te houden.

Al is er toenemend verzet onder de burgerij tegen de centrale, de Arnhemse wethouder Jan van Dellen stelt vast dat de provincie er haar zegen aan heeft gegeven en dat daarmee sprake is van een voldongen feit. 

De stadsbestuurder vertelde afgelopen week in de gemeenteraad dat hij er op vertrouwt dat initiatiefnemer Veolia zijn ambitie waarmaakt om de centrale zo duurzaam mogelijk te stoken.

Hij rekent er ook op dat het bedrijf nieuwe (technische) mogelijkheden in de toekomst voor een nog optimaler resultaat zal aangrijpen. 

Snoeihout wel duurzaam?

De biomassacentrale was onderwerp van gesprek omdat de gemeenteraadsfractie van GroenLinks het aan de orde stelde. Raadslid Muriël Simonis vraagt zich af of het gebruik van snoeihout als brandstof in de centrale wel zo duurzaam is en of dat niet beter voor andere doelen kan worden gebruikt.   

Biomassa geldt als een groen alternatief voor aardgas, maar critici stellen dat het helemaal niet milieuvriendelijk is. Ook onder de Arnhemse bevolking zijn er mensen die vrezen dat de houtgestookte centrale veel vervuiling en fijnstof oplevert die schadelijk is voor de gezondheid. 

Een online petitie tegen de komst van de centrale is inmiddels meer dan 2.200 keer getekend.

Tegenstanders, onder wie woonbootbewoners in de Nieuwe Haven en bomenactivisten, hebben met elkaar 63 bezwaren ingediend tegen het verbouwen van een opslaggebouw voor de biomassa van de centrale. Ze hopen langs die weg de opening nog te blokkeren. 

Raad van State

SP-fractievoorzitter Gerrie Elfrink suggereerde Van Dellen om samen met de inwoners naar de Raad van State te stappen. Dat is de wethouder niet van plan.

De provincie heeft drie jaar geleden al een bouw- en een omgevingsvergunning verleend voor de centrale en die zijn inmiddels onomkeerbaar geworden. 

Volgend jaar wordt de centrale - waarin 76 miljoen euro subsidie wordt gestoken - geopend. Van Dellen wijst er op dat Veolia alleen het best gekwalificeerde hout opstookt, dat niet is geïmpregneerd, gelakt of anderszins behandeld. 

Ook heeft hij de raad bezworen dat er geen gezonde bomen in worden gegooid, zoals actiegroepen vrezen.  De warmte die de centrale oplevert, is voor de bedrijven die op IPKW zijn gevestigd. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.