Volledig scherm
Lachgas in een patroon. © ANP XTRA

Arnhem doet lachgas ook in horeca in de ban: eerste Nederlandse gemeente met totaalverbod

ARNHEM - De gemeente Arnhem krijgt als eerste gemeente van Nederland een totaalverbod op de verkoop van lachgaspatronen. Dat verbod gold al op straat. In Arnhem mag vanaf nu ook geen lachgas meer in horecagelegenheden worden verkocht.

,,Ik heb grote zorgen over het gebruik van lachgas door onze Arnhemse jongeren. Jongeren waarvan het brein nog in ontwikkeling is en lachgas gaan niet samen", zegt burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem. 

,,Naast het gevaar voor de gezondheid zorgt het ook voor vervuiling en ontoelaatbare risico’s voor de openbare orde en veiligheid en in het verkeer. Ik kan dit niet zomaar aankijken. Daarom moeten we de verkoop stoppen en doe ik er alles aan om het in de kiem te smoren.”

Per direct stoppen

De Arnhemse horeca-ondernemers die lachgas verkopen moeten daar per direct mee stoppen, laat de gemeente weten. Doen ze dat niet dan staat er heel snel een handhaver op de stoep, aldus Marcouch. Arnhem gaat met deze maatregelen een stap verder dan de gemeenten die al een verbod hebben op de verkoop van lachgas op straat en bij evenementen. 

,,Er zijn in Arnhem zo'n acht horecazaken die lachgas verkopen. Zij zullen binnenkort een bezoek krijgen van de handhaver van de Omgevingsdienst Regio Arnhem", vertelt Marcouch.

Voor zover bekend is Arnhem, volgens Marcouch de eerste gemeente in Nederland die artikel 9 van de wet Milieubeheer gaat gebruiken om de verkoop van lachgas in horeca aan te pakken. Overtreders kunnen een dwangsom tegemoet zien. De hoogte van de boete wordt bepaald door wat de handhavers aan treffen in de horecazaak. Bij herhaling kan een horeca-ondernemer zelfs zijn vergunning kwijt raken, waarschuwt Marcouch.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.