Volledig scherm
Villa Schoonheuvel bij Park Bellevue. © Google Streetview

Arnhem dwingt eigenaar vervallen villa tot renovatie

ARNHEM - De monumentale Villa Schoonheuvel aan de Utrechtseweg in Arnhem wordt na jaren verval opgeknapt. Na dwang van de gemeente komt de eigenaar van het pand in actie.

Het rijksmonument verkeert al lang in slechte staat. De gemeente Arnhem heeft het pand gecontroleerd en is een handhavingsprocedure gestart. Dat is mogelijk omdat eigenaren van rijksmonumenten de plicht hebben hun bezit in stand te houden. Doen ze dat niet, dan kan dat in het uiterste geval leiden tot een gevangenisstraf.

Ernstige vorm van verwaarlozing

De eigenaar van Villa Schoonheuvel hing een dwangsom boven het hoofd. De brief waarin die werd aangekondigd, was voor hem aanleiding om in beweging te komen. Inmiddels zijn voorstellen gedaan voor aanpassingen aan het pand, aldus een woordvoerder van de gemeente. De handhavingsprocedure is opgeschort.

Ondertussen houdt de verloederde aanblik van de villa de gemoederen in de stad bezig. Vereniging Stadsschoon, onwetend van de handhavingsprocedure, vraagt het Arnhemse stadsbestuur via een brief in te grijpen. Stadsschoon spreekt van 'een ernstige vorm van verwaarlozing'.

Appartementen

Bewoners van Park Bellevue, een buurtje vlakbij de Utrechtseweg, trokken vorig jaar ook al bij de gemeente Arnhem aan de bel over de verloedering van de tegenover het Montessori College gelegen villa, met eenzelfde boodschap.

Villa Schoonheuvel zou volgens de laatste berichten eigendom zijn van Beste Invest van Bert Stemerdink in De Steeg. Het was de bedoeling er drie appartementen te maken. Stemerdink was niet voor commentaar bereikbaar.

Quote

Het is vier jaar geleden dat we daarover voor het eerst aan de bel trokken.

Fractieleider Mark Coenders

Oude pastorie

Niet alleen aan de Utrechtseweg staat een rijksmonument te vervallen. Het dorp Elden maakt zich al jaren zorgen over de slechte staat van de oude pastorie aan de Huissensedijk. Die staat al meer dan achttien jaar leeg, ook tot groot ongenoegen van politieke partij GroenLinks.

Fractieleider Mark Coenders vraagt zich af of de gemeente niet ook in Elden tot handhaving moet overgaan. Hij constateert dat er maar geen schot komt in het opknappen van de pastorie. ,,Het is vier jaar geleden dat we daarover voor het eerst aan de bel trokken'', constateert Coenders.

Hij wil weten wat de stand van zaken is, hoe de staat van onderhoud van het pand is en welke gesprekken de gemeente de afgelopen jaren heeft gehad met de eigenaar. ,,Dit kan niet heel lang goed gaan. Straks kun je niets meer met dat pand'', vreest het raadslid.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.