Arnhem gaat overtreders milieuzone beboeten

ARNHEM - De gemeente Arnhem gaat per 1 maart het vrachtwagenverbod voor binnenstad en centrumring strenger handhaven. Oudere vrachtwagens die niet aan de Euro IV-norm voldoen, riskeren een boete als ze de zogeheten milieuzone binnen rijden.

Arnhem is de enige stad in Gelderland met een milieuzone. Deze is ingesteld om de luchtkwaliteit van de binnenstad en centrumring te verbeteren. Vanaf 1 juli 2014 is er een verbod op vrachtwagens in het stadshart. Van beboeten kwam het tot op heden niet.

Camera's

Sinds de gemeente camera’s op de toegangswegen van het centrum heeft hangen, worden overtreders geregistreerd. Zij krijgen de eerste twee maanden een waarschuwing thuis. Na 1 mei verstuurt Arnhem boetes van 230 euro voor elke keer dat een oudere vrachtwagen koers zet richting centrum.

Uitzonderingen

Archieffoto.
Volledig scherm
Archieffoto. © Paul Fotopersburo Dijkstra Bv

Alleen vrachtwagens met een Euro IV-norm of hoger mogen de winkels bevoorraden. Er zijn ontheffingen mogelijk. Bijzondere voertuigen kunnen een landelijke ontheffing krijgen, zoals: brandweerwagens, kermiswagens, kraanwagens en verhuiswagens. Hiervoor is een landelijk loket.

In Arnhem kunnen chauffeurs twaalf dagontheffingen aanvragen die van 00.00 tot 24.00 uur geldt. Tot slot is er nog de langdurige ontheffing voor marktondernemers en ondernemers die binnen een jaar een nieuwe schonere vrachtwagen kopen. Deze ontheffing is ook voor ondernemers die geen schonere vrachtwagen kunnen betalen (hardheidsclausule).

Marktkooplieden

Marktkooplieden betalen voor een langdurige ontheffing 35 euro per jaar. Als de gemeente meer tijd nodig heeft voor de beoordeling van de aanvraag dan betaalt een ondernemer 276 euro. De verlenging of wijziging van deze ontheffing kost jaarlijks 91 euro.

ZIE OOKArnhem in milieuzone strenger voor vervuilende voertuigen

De aangewezen milieuzone in Arnhem.
Volledig scherm
De aangewezen milieuzone in Arnhem. © Gemeente Arnhem

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.