Archieffoto: Arnhem, 25 juli 2018. Een strooiwagen rukt uit om op kritieke plekken, zoals hier op het Willemsplein, het asfalt met zout te bestrooien.
Volledig scherm
Archieffoto: Arnhem, 25 juli 2018. Een strooiwagen rukt uit om op kritieke plekken, zoals hier op het Willemsplein, het asfalt met zout te bestrooien. © Marc Pluim

Arnhem gaat zout strooien tegen smeltend asfalt op hoofdwegen

VideoARNHEM - Weggebruikers moeten woensdag niet raar opkijken als ze in Arnhem een strooiwagen tegen komen. In opdracht van de gemeente Arnhem wordt op hoofdwegen en drukke kruispunten zout gestrooid. Dat moet voorkomen dat het wegdek door de hoge buitentemperatuur gaat smelten.

In de tropische zon kan de temperatuur van het wegdek oplopen tot boven de 50 graden Celsius. Als het asfalt zo heet wordt, wordt het zacht en kan het gemakkelijk schade oplopen. Door zwaar vrachtverkeer kan dan bijvoorbeeld spoorvorming ontstaan.

Het zout dat wordt gestrooid onttrekt warmte aan het wegdek, doordat het vocht opneemt uit de buitenlucht. Door zout te strooien wordt asfalt ook minder plakkerig.

De temperatuur van het wegdek wordt bijgehouden via sensors in de weg. Mocht er aanleiding voor zijn, dan kunnen de strooiwagens deze week nog vaker worden ingezet.

Ook in de lange, hete zomer van 2018 werd in Arnhem al met zout gestrooid (zie onderstaande video) om te voorkomen dat het wegdek zou smelten.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.