De drie jonge slechtvalken in de top van de Eusebiustoren in Arnhem groeien als kool. Hun donskleed maakt al plaats voor de echte veren voor het grote vliegwerk straks.
Volledig scherm
PREMIUM
De drie jonge slechtvalken in de top van de Eusebiustoren in Arnhem groeien als kool. Hun donskleed maakt al plaats voor de echte veren voor het grote vliegwerk straks. © Rolf Hensel

Arnhem groeit uit tot eldorado van de slechtvalken, met aanstormend luchtracetalent in de Eusebiustoren

fotoserieARNHEM - In de Eusebiustoren in Arnhem groeien de drie jonge slechtvalken als kool. Ze ogen nog wat log en plomp maar dat is slechts schijn. Over een paar weken zullen ze voor het eerst van hun leven het luchtruim kiezen om daar net als hun ouders uit te groeien tot de snelste vogels ter wereld. Het  record in de duizelingwekkende duikvlucht van de slechtvalk staat wereldwijd op 389 kilometer per uur.

Directeur Meike Verhagen van de Eusebiuskerk koestert het aanstormende luchtracetalent. Ze droomt ervan om het wel en wee van de valkenfamilie in de toekomst te kunnen delen met iedereen via een webcam. ,,Ik laat onderzoeken of dat mogelijk is zonder de vogels te storen", vertelt ze. 

Topstad in ‘slechtvalkendichtheid’

Arnhem is uniek in Nederland in zijn ‘slechtvalkendichtheid’. Dat stelt Raymond Schuurkes van de Vogelwerkgroep Arnhem en omgeving. ,,Want in Arnhem bevinden zich binnen een cirkel van 4 kilometer vier broedparen.” Aan het begin van deze eeuw was de vogel zo goed als nergens te bekennen. Op een ‘overwinterend vrouwtje bij de Eusebiuskerk’’ na, aldus Schuurkes.

De vogelwerkgroep schrijft de opvallende groei van het aantal broedparen voor een deel toe aan het zorgvuldig plaatsen van broedkasten op favoriete plekken. Gevolg: het lijkt wel alsof in Arnhem slechtvalken vanzelfsprekend zijn. Maar dat is niet zo, beseft ook directeur Meike Verhagen van de Eusebiuskerk. ,,Ze kunnen er natuurlijk altijd voor kiezen om te verhuizen.”

Tekst gaat verder onder foto

Het ringen van de jonge slechtvalken bij de nestkast op het kantoor van Akzo Nobel aan de Velperweg
Volledig scherm
Het ringen van de jonge slechtvalken bij de nestkast op het kantoor van Akzo Nobel aan de Velperweg © Jack Altenburg/AkzoNobel
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.