Volledig scherm

Arnhem had in 1977 Europese première Star Wars

ARNHEM - Vanaf woensdagochtend 10.00 uur is de nieuwe Star Wars-film The Force Awakens voor het publiek te zien. In Arnhem is de film vandaag 13 keer te zien. 38 jaar geleden, op 13 oktober 1977, had Rembrandt tijdens de Arnhemse Filmweek de Europese Star Wars-première.

Carrie Fisher (prinses Leia), Mark Hamill (Luke Skywalker), David Prowse (Darth Vader) en Peter Mayhew (Chewbacca) waren er bij.

Cultus
Rembrandt was in '77 nog een belangrijke bioscoop in Nederland. De nieuwste editie van filmmagazine Schokkend Nieuws verhaalt uitgebreid over de première van Star Wars, destijds 'gewoon' een grote film. De cultus rond de reeks is anno 2015 ongekend.

Hotel Bosch
In 1977 waren Fisher en Hamill nog niet de halfgoden die de fans nu in ze zien. 'Prinses Leia' kon nog gewoon een potje dollen met collega Peter Mayhew op het parkeerterrein van Hotel Bosch, waar ze een persconferentie gaven. Een jaar later toen Star Wars ook elders in Nederland draaide, was 'Bosch' een kraakpand. De Arnhemse Filmweek stopte in 1979. Star Wars was een van de laatste grote premières in Rembrandt. Zondag viel ook het doek voor de bioscoop zelf.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.