Volledig scherm
Bezorgers van Het Vrije Volk in 1947, aan de achterkant van het pand Gele Rijdersplein 16, een van de gebouwen in Arnhem die nu gemeentelijk monument is. © Fotocollectie Jaquet/Gelders Archief

Arnhem heeft er 61 monumenten bij: 'symbolen van hoop op een betere toekomst'

VideoARNHEM - De stad Arnhem is tientallen monumenten rijker. In de binnenstad hebben 61 panden uit de wederopbouwperiode van na de Tweede Wereldoorlog nu een beschermde status.

Het warenhuis van de HEMA, het voormalige belastingkantoor aan de Eusebiusbinnensingel (tegenwoordig van justitie), het gebouw van Volkshuisvesting Arnhem aan de Kadestraat, het voormalige onderkomen van Het Vrije Volk aan het Gele Rijdersplein.

Betere toekomst

Volledig scherm
Eusebiusbinnensingel 28 in Arnhem eind jaren zestig, toen het gemeentelijke monument nog in gebruik was bij de Belastingdienst. © Gelders Archief

Met nog eens 57 naoorlogse gebouwen in het hart van Arnhem weerspiegelen ze ‘de hoop en het geloof in een nieuwe en betere toekomst, van een veranderende samenleving’. Daarom hebben ze de status van gemeentelijk monument gekregen.

Ze zijn gebouwd in het Arnhem van vlak na de Tweede Wereldoorlog en daarmee ‘een belangrijk onderdeel van de Arnhemse en landelijke stads- en architectuurgeschiedenis’ oordelen deskundigen. Het aanzicht en de identiteit van Arnhem worden voor een groot deel bepaald door de wederopbouw, is het oordeel.

Vergunning

Het aantal monumenten in de Gelderse hoofdstad wordt met de 61 nieuwe objecten uit de periode 1945 - 1970 flink uitgebreid. Arnhem telde al zo’n 850 gemeentelijke monumenten. Voor circa 450 gebouwen in de stad gelden de strengere regels die horen bij een rijksmonument.

De aanwijzing van de 61 panden tot gemeentelijk monument betekent dat de wederopbouw herkenbaar blijft in het straatbeeld. Voor de pandeigenaren heeft het ook gevolgen. Voor gemeentelijke monumenten geldt een instandhoudingsplicht en voor veranderingen moet een vergunning worden aangevraagd.

Bekijk hieronder een filmverslag van de verwoestingen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Arnhem zijn aangericht.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.