'Arnhem heeft geen plek voor heroïneverslaafde uit Nijmegen'

ARNHEM/NIJMEGEN - Nijmegen hoeft er niet op te rekenen dat Arnhem heroïneverslaafden uit de Waalstad opvangt als daar de polikliniek voor medische heroïneverstrekking wordt wegbezuinigd; de Gelderse hoofdstad heeft geen plek.

Volledig scherm
© shutterstock

In Arnhem worden nu 24 mensen behandeld. ,,Daarmee is het maximum bereikt”, aldus verantwoordelijk wethouder Roeland van der Zee (VVD) woensdagavond in de Arnhemse gemeenteraad. Nieuwe verslaafden komen op de wachtlijst, antwoordde hij op vragen van SP'er Gerrie Elfrink.

Besparen
Het nieuwe Nijmeegse college, dat bestaat uit GroenLinks, D66 en SP, wil de polikliniek voor medische heroïneverstrekking sluiten. Het argument daarvoor is dat steeds minder verslaafden in Nijmegen gebruikmaken van de dure voorziening met capaciteit voor 25 cliënten. Door daarmee te stoppen, kan Nijmegen jaarlijks 232.000 euro besparen.

Volgens Tobias van Elferen, collegeonderhandelaar namens D66 in Nijmegen, zal worden onderzocht of de overgebleven cliënten kunnen aansluiten bij de bestaande hulppost in Arnhem. ,,Daar kan de zorg gecontinueerd worden’’, zei hij eerder.

Overleg
Volgens Arnhems wethouder Van der Zee is Nijmegen echter helemaal niet van plan om verslaafden naar Arnhem te sturen: ,,Die intentie is er gewoon niet. Er is nooit een verzoek gedaan.’’ Volgens SP-fractieleider Elfrink is het gebrek aan overleg juist het probleem. ,,Ik raad u aan om in gesprek te gaan met de verantwoordelijk wethouder in Nijmegen.’’

In de Arnhemse politiek heerst weerstand tegen de mogelijke opvang van Nijmeegse verslaafden.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Arnhemse zorgboerderij Hoeve Klein Mariëndaal luidt de noodklok

    Arnhemse zorgboerde­rij Hoeve Klein Mariëndaal luidt de noodklok

    ARNHEM - Zorgboerderij en theeschenkerij Hoeve Klein Mariëndaal in Arnhem heeft bij de Arnhemse politiek aan de bel getrokken over de kwetsbare mensen die bij haar actief zijn. Volgens coördinator Jan Hassink worden zijn zorgboerderij en zes andere kleine projecten door nieuw gemeentebeleid opgejaagd. Cliënten zouden zich moeten ontwikkelen, maar zijn daartoe niet of nauwelijks in staat. Tot die groep van zes horen ook zorgboerderij De Kroon in Arnhem-Zuid en stichting ’t Broek Omhoog.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.