Volledig scherm
Zitvolleybal. Hier Elvira Stinissen van Nederland in actie tijdens de wedstrijd tegen Hongarije. © Marco De Swart

Arnhem hoopt op een vol Musis voor wereldkampioenen zitvolleybal

ARNHEM - Zitvolleybal verdient een bomvol Musis, vinden Sportbedrijf Arnhem en gemeente Arnhem. Voorbijgangers en sportliefhebbers kunnen daarom vanaf zondag met deze sport kennismaken.

Dat kan tijdens het wereldkampioenschap zitvolleybal, vanaf zondag 13.00 uur voor concertgebouw Musis. Het sportbedrijf en de gemeente hebben een programma bedacht dat de aandacht moet vestigen op de sport voor mensen met een beperking.

Zo wordt er buiten een zitvolleybalveld neergelegd, maar ook kunnen valide mensen ervaren hoe het is in een rolstoel te zitten. Daarnaast zijn er opblaasbare attracties voor kinderen. ,,Wij hopen natuurlijk mensen ertoe te bewegen naar binnen te gaan. Voor 5 euro heb je een dagkaart’’, zegt Mark Debets, woordvoerder Sportbedrijf Arnhem. 

Blades en kokers

Binnen in Musis kunnen bezoekers gratis een tentoonstelling bekijken die in het teken staat van aangepaste sporten en de Paralympics, de Olympische Spelen voor mensen met een beperking. ,,Je ziet bijvoorbeeld de blades waar sporters nu mee hardlopen en de kokers van aluminium van vroeger. Ook andere gebruikte protheses worden geëxposeerd’’, zegt Debets.

Volgens hem is zitvolleybal een van de meest populaire Paralympische sporten. De sport is voor het eerst 'Olympisch' beoefend tijdens de Paralympics in 1980 in Arnhem. ,,Het is een volwaardige sport die op hoog niveau wordt beoefend. De sport verdient een bomvol Musis.’’

Deelnemers zijn sporters met hand- of beenamputaties of verminderde beenfunctie. ,,Wie in het bezit is van de bal moet met een deel van zijn lichaam de grond raken. Dat wordt ook uitgelegd als je buiten een wedstrijdje gaat spelen.’’

Volledig scherm
Voor Musis komt een zitvolleybalveld. © Berrie van Helden

Oranje - Rwanda

Het WK begint in Arnhem met zestien vrouwenteams die zich voor de kwartfinale in Rotterdam kunnen plaatsen. Ze komen uit landen als Brazilië, Finland, Rusland, Verenigde Staten en Egypte. Nederland speelt op zondag 15 juli om 16.00 uur tegen Kroatië, voorafgaand aan dit duel heeft er volgens Debets een spectaculaire opening plaats. Een dag later speelt Oranje tegen Rwanda en op 17 juli tegen Canada. Beide wedstrijden beginnen om 18.00 uur.

Per dag worden acht wedstrijden gespeeld in de twee concertzalen van Musis. Er komt een oprolbare vloer in de zalen te liggen en er worden tribunes geplaatst. In totaal is er plek voor ongeveer 700 toeschouwers. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.