Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Arnhem krijgt 5 miljoen om wijken van aardgasnet af te koppelen

ARNHEM -  Arnhem kan 5 miljoen euro tegemoet zien van de provincie Gelderland om woonwijken aardgasvrij te maken. Dat is vrijdagochtend bekend gemaakt. Gelderland trekt 10 miljoen euro uit voor het project ‘Gelderse Proeftuin’. De andere 5 miljoen gaat naar Ermelo.

Quote

Dit zijn twee veelbelo­ven­de projecten. Daar moeten we gebruik van maken

Peter Drenth, Gedeputeerde provincie Gelderland

Arnhem heeft voor het project ‘Smart Polder’ in de wijk Vredenburg/Kronenburg een oplossing bedacht voor een wijk met veel flatgebouwen. Het plan van Arnhem is vooral gericht op de stad, waar Ermelo vooral oplossingen zoekt die interessant zijn voor plattelandsgemeenten, aldus de provincie.

Gelderland had gemeenten eind 2018 opgeroepen plannen in te dienen om wijken af te koppelen van het aardgasnet. Het beste idee zou 5 miljoen krijgen. Arnhem, Apeldoorn en Ermelo kwamen in actie en Arnhem en Ermelo maakten de beste plannen. Omdat de verschillen klein waren, krijgen beide gemeenten financiële ondersteuning.

Volledig scherm
Gelders gedeputeerde Peter Drenth. ,,Arnhem biedt de kans ervaring op te doen met een stadswijk, en Ermelo met een wijk in een dorp.” © Theo Kock

De ideeën zijn beoordeeld op gebied van financiële onderbouwing, draagvlak, duurzaamheid, proces en planning. ‘De gemeenten Arnhem en Ermelo hebben beiden goed uitgewerkte plannen ingediend. Ze scoren in de beoordeling bijna gelijk’, aldus de de provincie Gelderland. Het Apeldoornse idee was ‘nog niet voldoende uitgewerkt om subsidie te kunnen krijgen’.

Met de ervaringen in Arnhem en Ermelo moeten andere gemeenten in de toekomst hun voordeel kunnen doen, hoopt Gelders gedeputeerde Peter Drenth: ,,Dit zijn twee veelbelovende projecten. Arnhem biedt de kans ervaring op te doen met een stadswijk, en Ermelo met een wijk in een dorp. Daar moeten we gebruik van maken.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.