Volledig scherm
De avontuurlijke fietslamp Bikey arriveert met de trein in Arnhem voor de hypermoderne bike-expo. © Jet de Bruijn

Arnhem opent Velo-city met internationale bike-expo

ARNHEM - Arnhem trapt vanmiddag de internationale conferentie Velo-city af met Expositie Dutch Bike: een tentoonstelling van de nieuwste, beste en meest geavanceerde ontwerpen van Nederlandse fietsontwerpers. Voor de tentoonstelling is ruimte gevonden in het leegstaande pand van de voormalige Kijkshop op de hoek van de Roggestraat en het Johnny van Doornplein.

De tentoonstelling showt futuristische concept-bikes, topmodellen van bekende merken, prototypes van designers en speciale ontwerpen van kleine bedrijven en producenten in nichemarkten. De expositie is samengesteld door Yksi Connect te Eindhoven.

Fietsendieven

Mensen die er ziek van zijn dat hun fiets voor de zoveelste keer gestolen is kunnen ook inspiratie opdoen tijdens de expo. Een in het rijwiel ingebouwde chip of GPS-module helpt om de  fiets op vrijwel elke plek op de traceren. Het systeem kan bovendien actuele informatie geven over de toestand op de weg in combinatie met apps op smartphone. Dat kan gepaard gaan met waarschuwingen voor gevaarlijke plekken of tips voor een goede fietsenstalling.

Frame van hout

De bezoekers kunnen zich ook verdiepen in de finesses van een frame dat geheel is gemaakt van hout of hergebruikte kunststof. De ontwerpers van nu zweren ook steeds meer bij speciaal maatwerk, afgestemd op veeleisende fietsers.

Bikey

In de expositie is ook ruimte voor de nodige humor. De fietslamp van de minifilm Bikey van de Arnhemse ontwerper Jet de Bruijn is aanwezig. De lamp figureert in een drie minuten durend beeldverhaal dat handelt over de avonturen van fietslamp 'Bikey' en zijn maatjes in de Arnhemse wijk Spijkerkwartier. De film sleepte de eerste prijs in de wacht bij een wedstrijd van het Dutch Bicycle Center tijdens de Fiets Film Nacht op het Honigcomplex in Nijmegen.

De expositie gaat open om 16.00 uur. Het internationale congres Velo-City start op 13 juni in Arnhem en Nijmegen. Het festijn wordt op 16 juni afgesloten. De expositie is nog te zien tot en met 25 juni.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.