Arnhem per bus naar Hilversum om Eurovisie Songfestival te veroveren

Update/VideoARNHEM - Een delegatie onder leiding van de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch is woensdagmorgen per bus naar Hilversum afgereisd om het Eurovisie Songfestival binnen te slepen. Zij presenteerden daar het bidboek.

Arnhem wil het internationale liedjesfestijn volgend jaar naar GelreDome halen en overhandigt woensdag in Hilversum het bidboek dat de publieke omroep er van moet overtuigen dat de Gelderse hoofdstad daarvoor dé plek is. 

De reis werd bemoeilijkt door een file ter hoogte van de afslag Bunschoten/Spakenburg op de A1. Die maakte het ongewis of het zou lukken om het bidboek, zoals vereist voor 12.00 uur in te leveren. Voor de zekerheid werd het document alvast digitaal aangeleverd, maar even voor half twaalf arriveerde de Arnhemse delegatie op het Mediapark in Hilversum.

Boek voor de baas

Volledig scherm
De Arnhemse bus. © Rinus Baak

Rotterdam, Maastricht, Den Bosch en Utrecht hebben zich eveneens kandidaat gesteld voor de organisatie van het festival, mei 2020. Die eerste drie steden komen ook naar Hilversum om op het Mediapark hun bidboek te overhandigen aan Shula Rijxman, baas van de NPO.

De overhandiging van de bidboeks gaat zeer waarschijnlijk gepaard met een korte toelichting namens de steden. Voor Arnhem zal burgemeester Marcouch het woord voeren over het Arnhemse songfestival-verhaal, waar het etiket ‘Celebrate freedom’ op is geplakt. Het betreft een verwijzing naar de vrijheid die de stad 75 jaar na de Slag om Arnhem weer geniet.

Miljoenen euro’s nodig

Volledig scherm
De Arnhemse delegatie arriveert op het Mediapark in Hilversum. © DG

Voor de Arnhemse bieding is vorige week het licht op groen gezet door de Arnhemse gemeenteraad, in een besloten vergadering. Over het bedrag dat er mee is gemoeid, zijn tot dusver geen mededelingen gedaan, maar het moet in de miljoenen euro’s lopen.

Arnhem wil de concurrentie niet wijzer maken door te koop te lopen met wat de stad aan geld in de organisatie wil steken. Rotterdam heeft al wel laten weten dat het 15 miljoen euro wil uittrekken. Van de Arnhemse bid is bekend dat ook de provincie Gelderland een duit in het zakje zal doen.   

Optimale huisvesting

Het bidboek moet ook duidelijk maken of Arnhem een evenement als het Songfestival in alle opzichten kan huisvesten. Volgens verantwoordelijk wethouder Jan van Dellen is dat het geval. 

Volledig scherm
Lain Barbier zingt Waterloo in de bus richting Hilversum. © DG

Er zou eigenlijk één hobbel resteren: het stadion moet acht weken beschikbaar zijn, maar voetbalclub Vitesse moet er ook spelen. Daarom heeft de gemeente voorgesteld het voetbalveld in GelreDome naar buiten te schuiven en van tijdelijke tribunes te voorzien. 

Vitesse kan dan zijn wedstrijden buiten afwerken, terwijl binnen de opbouw van het songfestival doorgaat. De voetbalclub geeft woensdagochtend aan mee te willen werken aan dit plan. En het is onduidelijk wie de kosten ervan moet betalen. 

Vrolijk schoolreisje

Volgens sommige media wordt de Arnhemse busrit naar Hilversum woensdag geen succesvolle businesstrip, maar hooguit een vrolijk schoolreisje. Het AD meldde eerder op basis van Hilversumse bronnen dat de European Broadcasting Union (EBU) een voorkeur zou hebben voor muziektempel MECC in Maastricht.

Volledig scherm
Commissaris van de Koning John Berends bij 'de Arnhemse bus'. © DG

De NPO, de NOS en AvroTros bepalen op basis van de bidboeken welke stad uiteindelijk bij de EBU wordt voorgedragen. Volgende maand moet dan duidelijk worden of het dak eraf gaat in Arnhem,volgend jaar, of dat de keuze toch op één van de vier andere steden valt.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.