Volledig scherm
In Arnhem gaat een boom niet zomaar om. Hierboven actievoerders voor behoud van een treurwilg in het park bij de Lauwersgracht. De boom is voor drie jaar gered. © Harry van der Ploeg

Arnhem trekt vijf ton uit voor behoud van 57 bomen; dat roept vragen op

ARNHEM - Rond de nieuwbouw van scholen in de Arnhemse wijk Presikhaaf blijven 57 bomen behouden die oorspronkelijk zouden worden gekapt. Dat daarvoor een half miljoen euro uit het gemeentelijk onderwijsbudget wordt gehaald, roept vragen op bij onderwijs en politiek. 

Bestuurder Hennie Loeffen van De Onderwijsspecialisten hoopt dat de uitgave er niet toe leidt dat andere scholenbouwprojecten langer moeten wachten. De organisatie voor (voortgezet) speciaal onderwijs zet aan de Bethaniënstraat in Presikhaaf een nieuwe school neer voor de Ommezwaai, voor kinderen met gedragsproblemen. 

Verder wordt in dezelfde straat het Briant College, school voor voortgezet speciaal onderwijs, gerenoveerd en met een stuk nieuwbouw uitgebreid. Het volgende project moet de nieuwbouw worden voor het Prisma in de wijk Heijenoord, vso-school voor leerlingen met een verstandelijke of meervoudige beperking.

,,We zijn bezig met de voorbereiding en aanbesteding van deze bouw”, zegt Loeffen. ,,Alle initiatieven maken onderdeel uit van het grotere verhaal van de vernieuwing van huisvesting van het speciaal onderwijs in Arnhem. Dat loopt al twaalf jaar. Het is aan de gemeente zelf om te bepalen hoe ze het behoud van de bomen bekostigt, maar het zou zonde zijn als de gekozen methode betekent dat er vertraging optreedt.” 

In het oorspronkelijke bouwplan voor de Bethaniënstraat was in de kap van 74 bomen voorzien omdat deze op vervuilde grond staan die moest worden gesaneerd. De zaak veranderde met het aantreden van het nieuwe college van burgemeester en wethouders vorig jaar. Toen ging een groene wind waaien, die het kappen van bomen in de stad ter discussie stelt.

Het college besloot de geplande kap in Presikhaaf nog eens tegen het licht te houden, met als gevolg dat uiteindelijk maar zeventien bomen omgaan. ,,Dat stelt wel eisen aan de terreininrichting”, legt Loeffen uit. ,,Zoals hekwerken om de bomen, betere afwatering en een afwerking die voorkomt dat je in de grond kunt graven.” 

Omgerekend gaat het om bijna 8.800 euro per behouden boom. Daar fronsen verschillende raadsleden de wenkbrauwen over. ,,Waarom betaalt u dat niet uit een potje voor groen en moet dat van het onderwijsbudget?”, vroeg VVD-raadslid Steffenie Pape in de laatste gemeenteraadsvergadering aan wethouder Hans de Vroome. ,,Vijf ton voor het behoud van 57 bomen waarvan de levensduur naar verwachting ook beperkt is?”, sprak D66-raadslid Mattijs Loor. 

Volgens De Vroome is er geen weg meer terug, ook niet voor het pleidooi van Arnhem Centraal om te kijken of die zeventien die wél worden gekapt niet toch óók kunnen blijven staan. ,,De scholen zitten al jaren op nieuwbouw te wachten, de gebouwen zijn bijna klaar en daar moet de inrichting van het terrein nu op volgen. De wethouder denkt wel dat het uiteindelijk wat minder geld kost, maar kan niet precies zeggen hoeveel.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.