Volledig scherm
Het Arnhemse Meisje uit 1980 dat gisteren geveild is voor 280 euro. Foto: Notarishuis Arnhem.

Arnhem veilde 'Arnhems Meisje'

ARNHEM - De gemeente Arnhem veilde tot maandagavond op de website van het Notarishuis een exemplaar van het beeldje dat in de stad al jaren bekend is als onderscheiding van de gemeente: het Arnhems Meisje. Hoe kan dat? Bij de gemeente was maandag niemand bij machte daar uitleg over te geven.

Oud-gemeentesecretaris Herman Hofman kan het wel.

Olympische spelen
„Het gaat om een exemplaar van het Arnhems Meisje dat de Zutphense kunstenaar Joop te Riele in 1980 heeft gemaakt voor de deelnemers aan de Olympische Spelen voor gehandicapten, die toen in Arnhem werd gehouden. Het is niet gemaakt van brons, maar van een door Te Riele zelf ontwikkelde, goedkope legering. Het kopje breekt er gemakkelijk af. Die beelden kostten ons 22,50 gulden per stuk, inclusief doos. "

Inzet
Pas later is de gewoonte ontstaan om ditzelfde beeldje, maar dan wel van brons, uit te reiken aan mensen die zich in Arnhem hebben ingezet voor de gemeenschap. „Op de site van het Notarishuis lees ik dat dit beeldje van Reny de Graaf zou zijn, maar dat klopt niet", zegt Hofman.

Bij de veiling heeft het werkje 280 euro opgebracht.

Volledig scherm
Een Arnhems Meisje zoals het wordt uitgereikt aan mensen met verdiensten voor de gemeenschap (dit exemplaar aan oud-wethouder Gerard Velthuizen). Foto: Gerard Velthuizen.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.