Arnhem verlengt proef met anoniem solliciteren

ARNHEM - De gemeente Arnhem verlengt het experiment met anoniem solliciteren tot eind 2017. Dat moet de benodigde informatie opleveren op de vraag of het een zinvolle manier is om discriminatie in sollicitatieprocedures te voorkomen.

De pilot werd gehouden van april tot december 2016, nadat de Arnhemse gemeenteraad eind 2015 om een dergelijk experiment had gevraagd. Ervaringen in bijvoorbeeld Nijmegen en Alphen aan den Rijn leerden toen al dat anoniem solliciteren in elk geval daar niet het gewenste effect opleverde.

Proefperiode

Of dat ook in Arnhem het geval is, is tijdens het experiment niet duidelijk geworden. In de periode van de proef meldde zich slechts één allochtone kandidaat voor een functie bij de gemeente Arnhem. Vlak voor de proefperiode waren die er wel. Van de 19 kregen er ook zes daadwerkelijk een baan.

Arnhem stelde de pilot in na een initiatief van de PvdA-fractie. Volgens raadslid Marilyn A-Kum ‘bepaalt de achternaam grotendeels of je een baan krijgt of niet’, schreef ze destijds in haar raadsvoorstel. ‘Die achternaam telt dan zwaarder dan gebleken geschiktheid of de kwalificaties.’

Volledig scherm
© Thinkstock

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.