Een grauwe gans
Volledig scherm
Een grauwe gans © Hans Broekhuizen/De Gelderlander

Arnhem vogelrijkste gebied van Nederland

ARNHEM - Arnhem en omgeving is qua variëteit een van de vogelrijkste gebieden van Nederland. Dat blijkt uit het nationale stadsvogelmeetnet (MUS), dat momenteel tellingen doet in acht Arnhemse wijken.

Dat er hier rond de honderd soorten rondvliegen: van de klassieke top 5 (merel, houtduif, kauw, huismus en gierzwaluw) tot zeldzamer klanten als de slechtvalk of de mandarijneend, geeft aan hoeveel leven zit in al dat stadse groen. Ook watervogels als de grauwe gans doen het opmerkelijk goed.

In het Sonsbeekpark broeden momenteel zeventig paren. Eind jaren negentig was dat niet één paar. Bosvogels strijken eveneens neer in de stad. Houtduiven lijken zelfs bezig met een regelrechte verhuizing van de Veluwe naar boomrijke Arnhemse wijken en ook naar omliggende gemeenten.

Spechten laten zich vaker horen in Sonsbeekpark. En zelfs de huismus, het gevederde zorgenkindje heeft een aantal stevige bolwerkjes rond kinderboerderijen. Bij die van Presikhaaf zitten tot wel tweehonderd huismussen die zich in het voorjaar wat verspreiden over de wijken eromheen.

Lees meer over vogelgebied Arnhem in De Gelderlander, editie Arnhem, van woensdag 26 oktober.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.