Volledig scherm
Foto ter illustratie © Eveline Van Elk

Arnhem wil af van ontgassing schepen, burgers moeten gevrijwaard blijven

ARNHEM - Arnhem wil dat zijn burgers gevrijwaard blijven van kankerverwekkende stoffen die illegaal worden geloosd op de rivier de Rijn.

Wethouder Cathelijne Bouwkamp gaat er bij de provincie Gelderland op aandringen dat wordt opgetreden tegen benzeentankers die tegen de regels in grote hoeveelheden kamkerverwekkend gas lozen terwijl ze over de Rijn en ook de Waal varen. Dat antwoordde ze woensdagavond op vragen van D66, SP, GroenLinks en PVV in de Arnhemse gemeenteraad. 

Deze partijen staken een pleidooi tegen de luchtverontreinigende schepen af naar aanleiding van een publicatie in De Gelderlander. Daarin wordt gesignaleerd dat deskundigen zich grote zorgen maken om de volksgezondheid, vanwege schippers die vanuit Duitsland massaal de grens bij Lobith oversteken op de twee Gelderse rivieren hun giftige gassen te lozen. 

Keuze

Volgens Bouwkamp is vorig jaar een provinciaal verbod op het lozen van deze gassen ingesteld, in afwachting van een landelijk verbod. Dat heeft volgens de lokale politieke partijen alleen zin als er ook streng wordt gehandhaafd. SP-fractievoorzitter Gerrie Elfrink wees erop dat er in Duitsland streng wordt opgetreden. ,,Dat is een keuze. Dat moeten wij ook doen.”

Donderdag komt de kwestie volgens Bouwkamp aan de orde in een overleg tussen regiogemeenten, waaronder de gemeenten die aan de Waal en de Rijn liggen. Dan zal ook besproken worden hoe paal en perk te stellen aan deze vervuilende praktijken. ,,We willen die ontgassing niet in Arnhem hebben”, aldus Bouwkamp.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.