SP-raadslid Sarah Dobbe, indiener van een motie om in Arnhem een proef te starten met bijstand zonder 'samenwoonboete'.
Volledig scherm
PREMIUM
SP-raadslid Sarah Dobbe, indiener van een motie om in Arnhem een proef te starten met bijstand zonder 'samenwoonboete'. © Paul Rapp

Arnhem wil af van ‘samenwoonboete’ op bijstand: ‘Het leidt tot problematische schulden en ontwrichte gezinnen’

ARNHEM  Een ruime meerderheid in de gemeenteraad van Arnhem wil af van de 'samenwoonboete’ op de bijstand. De kostendelersnorm die sinds 2015 in alle gemeenten van kracht is wordt hiertoe een half jaar opgeschort. Het gaat om een proef die als eerste is ingevoerd in Tilburg en nu bij gemeenten elders in Nederland navolging vindt. 

5 reacties

 • Wilhelmus Liebrand

  1 jaar geleden
  Het is pure discriminatie dat alleenstaanden anders worden behandeld dan samenwonenden. Dit geld ook voor de AOW.
 • Ceciel Buijser

  1 jaar geleden
  Een strakke naleving van de regeltjes leidt vooral tot excessen, ook hier. Mensen worden gedwongen zelf woonruimte te zoeken (ha, ha) en zien zichzelf opgezadeld met de meerkosten die het alleen wonen met zich meebrengt. Voor hen zijn de energieprijzen bv. niet op te brengen. En wat @Marie-Louise zegt: als mensen mogen samenwonen komen er weer huizen vrij. Maar uiteraard is de VVD tegen. Iedereen in de bijstand is immers uitvreter en profiteur. Het wordt tijd voor een andere wind in de politiek.
 • M. v.d. Kaa

  1 jaar geleden
  Ik snap dat je uitkering wijzigt naar een gezamelijke uitkering als je met je partner gaat samenwonen. Maar dat je je kinderen de deur moet wijzen? Wat dus betekent dat zij niet de mogelijkheid krijgen om eerst thuis te sparen zodat ze zonder zorgen op zichzelf kunnen gaan wonen. Schandalig.
 • T. Thijssen

  1 jaar geleden
  Natuurlijk is de VVD weer tegen dit voorstel. De Vereniging Van Duitendieven heeft niets op met de minder bedeelden in onze samenleving. Zij zorgen alleen goed voor hun achterban die een flink vermogen heeft. Dat dit gegeven de huidige spanningen/ onvrede in ons land mede in de hand werkt, lijkt me wel duidelijk. Ik denk in dit verband ook aan de toeslagenaffaire. Zou Rutte deze conclusie ook trekken? Ik weet helaas het antwoord al.....
 • Marie-Louise Walter

  1 jaar geleden
  En het helpt met de huisvesting van anderen

In samenwerking met indebuurt Arnhem