Volledig scherm
te huur amersfoort © ad

Arnhem wil meldplicht bij verhuren huis aan vakantiegangers

ARNHEM - Wie in Arnhem zijn huis geheel of gedeeltelijk aan vakantiegangers verhuurt, moet dat in de nabije toekomst melden aan de gemeente Arnhem.

Het college van burgemeester en wethouders van Arnhem stelt de gemeenteraad voor een meldplicht te gaan hanteren. De introductie daarvan wordt gekoppeld aan de herinvoering van de toeristenbelasting. Daarover hebben de partijen in het college afspraken gemaakt in het coalitieakkoord.

Einde aan wildgroei

Arnhem wil op deze manier werk maken van een initiatiefvoorstel van de VVD om de wildgroei aan particuliere vakantieverhuur via websites als Airbnb tegen te gaan. Door een meldplicht, krijgt de gemeente inzicht in hoeveel particuliere verhuurders er zijn en er voor zorgen dat die niet oneigenlijk concurreren met hotels of bed and breakfasts.

VVD-raadslid Bas van Es, die deze zomer met het initiatiefvoorstel kwam, voerde ook aan dat de gemeente met een meldplicht de toenemende overlast kan tegengaan in de buurt waar een woning of kamers worden verhuurd.

Vier klachten

Het college stelt dat in Arnhem bepaald nog niet van Amsterdamse toestanden sprake is en dat de huidige overlast op zichzelf geen reden is voor meer regulering. In de periode van januari van dit jaar tot heden zouden bij de afdeling handhaving maar vier klachten zijn binnengekomen. Van Es stelt echter dat er veel meer wordt gemopperd in wijken en buurten, maar dat niet iedereen een klacht laat registreren.

Niettemin is er sympathie voor het idee van het gelijke speelveld dat het VVD-voorstel wil creëren voor verhuurders van toeristenaccommodaties. Daarom wil het college het plan koppelen aan de herinvoering van de toeristenbelasting (2 euro per persoon per nacht).

B&B's

Het college stelt de raad voor de meldplicht ook voor bed & breakfasts (B&B's) te laten gelden. Deze hoeven sinds 2010 juist geen vergunning meer te hebben als ze aan een aantal criteria voldoen, zoals maximaal vier slaapplaatsen en kortdurend verblijf. Die regels gelden ook voor Airbnb's (die overigens maximaal 60 dagen per jaar toeristen mogen ontvangen). Als zij zich nu wel zouden moeten melden en B&B's niet, zou dat in de ogen van het college nieuwe ongelijkheid creëren.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.