Volledig scherm
© Thinkstock

Arnhem wil nu echt vaart maken met aanleg zonnepaneelvelden

ARNHEM/WESTERVOORT - Een grote meerderheid in de Arnhemse raad wil dat er tempo wordt gemaakt met de aanleg van velden met zonnepanelen.

D66, CDA, SP, PvdA en GroenLinks roepen wethouder Anja Haga op gas te geven en zoveel mogelijk panelen te plaatsen.

Maximum
Uit onderzoek is gebleken dat de beste kansen voor zonne-energie liggen op de Koningspleij-Noord, de Akzohaven en IJsseloord 2. Daar is ruimte voor 17.000 tot 32.000 zonnepanelen. De Arnhemse raad wil het liefst het maximum aantal, zo werd maandagavond duidelijk.

Bewoners
PvdA'er Eric Greving maakte daarbij wel een kanttekening: „Denk aan de bewoners." Die neemt Arnhem nadrukkelijk mee in een onderzoek naar draagvlak, maar daarbij was alleen binnen de gemeentegrenzen gekeken. Tot groot ongenoegen van Westervoorter Ad Bleumink.

Bleumink richtte eerder zijn pijlen op de asfaltcentrale van Bruil die op de Koningspleij zou komen (maar niet kwam), later op de windmolens, en nu op het beoogde zonneveld. Dat dit vanuit Westervoort wellicht helemaal niet te zien is, wist hij niet. „Want Westervoort wordt ook nu niet geïnformeerd. Onbehoorlijk." Volgens verantwoordelijk wethouder Anja Haga zijn wel de wijkraden in het westen van Westervoort op de hoogte gebracht.

Ambitie
Arnhem heeft de ambitie uitgesproken dat er in 2020 minimaal 40.000 zonnepanelen moeten liggen. Dat jaar moet 14 procent van de Arnhemse energiebehoefte duurzaam worden opgewekt.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.