De gemeente Arnhem wil omzichtiger omgaan met bomen in de stad. Een meerderheid in de gemeenteraad heeft woensdagavond wel bepaald dat het stadsbestuur zijn invloed niet te uitgesproken tot in de particuliere tuin kan doen gelden.
Volledig scherm
De gemeente Arnhem wil omzichtiger omgaan met bomen in de stad. Een meerderheid in de gemeenteraad heeft woensdagavond wel bepaald dat het stadsbestuur zijn invloed niet te uitgesproken tot in de particuliere tuin kan doen gelden. © Marina Popova

Arnhemmer blijft baas in eigen tuin en mag boom kappen

ARNHEM - Arnhemmers met een eigen tuin van maximaal duizend vierkante meter groot hoeven voor het kappen van een boom die daar staat geen vergunning aan te vragen.

Met die afspraak heeft de gemeenteraad woensdagavond in meerderheid ingestemd bij de vaststelling van het bomenplan waarmee het stadsbestuur Arnhem de komende jaren groen wil houden. 

Exemplaren die op de gemeentelijke lijst van waardevolle bomen staan, moet de burger ongemoeid laten. Bij een tuin groter dan duizend vierkante meter moet je wél een vergunning aanvragen als je een boom wil omzagen. 

Afzwakking van bomenplan

De afspraak is er gekomen op voorstel van de VVD, met steun van D66, CDA, SP, Arnhemse Ouderen Partij en Arnhem Centraal. Ook ChristenUnie en PVV stemden in met de wijziging in het bomenplan waartoe deze afspraak leidt. 

Het betekent een forse afzwakking van het plan waarmee wethouder Cathelijne Bouwkamp van GroenLinks kwam. Die wilde juist ook voorkomen dat particuliere bomen verdwijnen.  

Groene hart bloedt

Zij voelde zich gesteund door de feedback die ze, tijdens talloze inspraaksessies over het bomenplan, kreeg van Arnhemmers wier groene hart ook bloedt als een boom om gaat. ,,Nu houden we minder zicht op de ontwikkelingen van bomen in particuliere tuinen. Het betekent ook dat we nu een nieuwe inventarisatie van bijzondere bomen in de stad moeten maken.”         

Volgens fractieleider Leendert Combée van de VVD zou de door Bouwkamp gewilde meld- en vergunningsplicht voor kap in eigen tuin juist averechts werken. ,,Dan gaan de mensen geen bomen meer in eigen tuin planten, uit angst dat ze die niet mogen weghalen. En dan krijg je minder groen.” 

Daar tekent hij bij aan dat de geschiedenis leert dat Arnhemmers niet snel kappen. Waar groen verdween, was dat vooral in de openbare ruimte.    

Op basis van het bomenplan wil de gemeente de komende jaren onder meer extra bomen planten en bomen langer verzorgen.  

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.