Restafval weggooien blijft in Arnhem voorlopig gratis.
Volledig scherm
Restafval weggooien blijft in Arnhem voorlopig gratis. © Rolf Hensel

Arnhemmer kan voorlopig nog gratis af van restafval

VideoARNHEM - Het blijft in Arnhem voorlopig nog mogelijk restafval in (ondergrondse) containers te deponeren zonder daarvoor te hoeven betalen. Het afvalsysteem Diftar, waarbij per zak restafval moet worden afgerekend en dat op 1 januari 2019 zou worden ingevoerd, wordt opnieuw uitgesteld.

,,Het is een groot risico als we nu doorzetten’’, aldus wethouder Cathelijne Bouwkamp (Duurzaamheid, GroenLinks). Zij wil uitstel voor onbepaalde tijd voor het betaalde afvalsysteem, waarbij het weggooien van een zak restafval circa 1,60 euro per vuilniszak zal gaan kosten.

Diftar is een vervolg op het zogenoemde 'omgekeerd inzamelen' (zie ook de video hieronder), waarbij de vervuiler afval scheidt. Doel is een zo klein mogelijke hoeveelheid restafval over te houden, maar tijdens een evaluatie bleek dat tussen het herbruikbare PMF-afval (plastic, metaal en drankkartons) veel restafval zit. 

Meer zwerfvuil

Quote

Het is een groot risico als we de invoering van Diftar nu doorzetten

Cathelijne Bouwkamp, Wethouder Duurzaaamheid

Dat leverde al een strop op van een half miljoen euro. De gemeente verwacht dat de problemen zullen verergeren als voor het aanbieden van restafval moet worden betaald. Bovendien lijkt het draagvlak in de stad voor het nieuwe systeem af te brokkelen en neemt de hoeveelheid zwerfvuil in de wijken toe.

Wethouder Bouwkamp wil Diftar dolgraag invoeren om de hoeveelheid restafval terug te dringen. ,,Maar een slordige en haastige invoering kan betekenen dat het draagvlak nog verder afbrokkelt.’’ Ze kan niet aangeven op welke termijn invoering wél haalbaar is. ,,Maar we gaan absoluut door met de voorbereidingen.’’

Haken en ogen

Arnhem wilde aanvankelijk al op 1 januari 2018 overstappen op het nieuwe afvalsysteem, maar de gemeenteraad zag te veel haken en ogen en besloot tot een jaar uitstel. Een aantal partijen spreekt nu al van opnieuw een jaar uitstel, tot 1 januari 2020. Bouwkamp wil echter geen datum noemen.

De gemeenteraad moet nog een besluit nemen over het uitstel voor Diftar. Een voorstel van de SP en de PVV om helemaal af te zien van het systeem kreeg woensdagavond geen meerderheid. Alleen de VVD was het verder met dat idee eens.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.