Arnhemmer Maurits Baal legt krans tijdens Nationale Herdenking in Den Haag

VideoARNHEM/ DEN HAAG - De 96-jarige veteraan Maurits Baal is donderdag 15 augustus een van de kransleggers tijdens de Nationale Herdenking bij het Indisch Monument in Den Haag. Daar wordt dan stil gestaan bij het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog binnen het toenmalige Koninkrijk der Nederlanden en de slachtoffers van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië.

Volledig scherm
Maurits Baal (links) en zijn zoon Maurits Baal jr. Ze dragen beiden de Melati, de Indische jasmijn, die wordt gedragen als symbool van respect, betrokkenheid en medeleven. © Jeremy Flohr

Andere kransleggers zijn Marijke de Wit-Knottenbelt en de zussen Monique en Suzanne Klemann van de band Loïs Lane. Zij leggen samen met hun familie een krans. Jésaja Gunawan van het Haagse Vrijzinnig Christelijk-Lyceum vertelt over zijn familiegeschiedenis en zanger Sjors van der Panne zal optreden. Zij hebben allen wortels in voormalig Nederlands-Indië. Ook minister-president Mark Rutte zal een krans leggen.

Baal, geboren in 1923 te Surabaya, was dienstplichtig soldaat bij het KNIL tijdens de inval van de Japanners in Bandoeng. Hij werd eerst gevangen gezet in Tjimahi, later werd hij via Surabaya naar Flores getransporteerd. Uiteindelijk werd hij op een van de Hell Ships naar toenmalig Saigon in Vietnam gezet om daar dwangarbeid te verrichten. Baal maakte in Vietnam uiteindelijk de bevrijding mee. 

Volledig scherm
Het Indisch Monument in Den Haag. © Ilvy Njiokiktjien

Na de Tweede Wereldoorlog kwam Baal naar Nederland. Op 10 april 1946 zette hij voet aan wal in Rotterdam. Van 1954 tot aan zijn pensioen werkte de Arnhemmer voor de Koninklijke Luchtmacht, als adjudant onderofficier. Hij beschouwt de Tweede Wereldoorlog als een afgesloten hoofdstuk in zijn leven: ,,Ik sta er niet te lang bij stil, dat boek is gesloten.” 

Zijn zoon Maurits junior begrijpt dat. ,,Maar voor mij is het boek nooit helemaal dicht”, stelt hij. ,,Blijf het lezen. Want alleen dan kun je vrijheid en vrede waarderen. Hoe mijn vader omgaat met situaties, zonder wrok, vooruit kijkend, met niets begonnen en er zoveel van maken. Dat verdient echt een groot compliment.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.