Arnhemmer stuurt geld naar broer in kalifaat: 10 maanden cel geëist

ARNHEM /SCHIPHOL - Youssef el A. (36) uit Arnhem stuurde duizenden euro's naar zijn broer Abdelkarim in Syrië, een van Nederlands bekendste jihadstrijders. Daarmee heeft Youssef deelgenomen aan een terroristische organisatie, zegt het Openbaar Ministerie.

Youssef el A. heeft het zwaar gehad, vertelt hij deze donderdag in de rechtszaal bij Schiphol.

Quote

Ik wist destijds ook niet dat het strafbaar was om dat geld over te maken. Ik heb er absoluut heel veel spijt van

Youssef el A.

Zijn ene broer Abdelkarim besloot in Syrië te gaan vechten als jihadist, zijn andere broer Mohammed werd aangehouden toen die onderweg was naar Syrië en zijn halfbroer Morad is in september opgepakt omdat die een aanslag in Nederland zou hebben willen plegen. 

Dat Abdelkarim in Syrië wilde strijden voor een onderdrukt volk, vindt Youssef nobel. ,,Maar ik hang het jihadistische gedachtegoed niet aan’’, zegt de Arnhemmer, vader van drie jonge kinderen en actief als maatschappelijk werker. Door de rechtszaak die nu tegen hem loopt, krijgt hij geen verklaring omtrent gedrag. Dat maakt werken lastig voor hem. 

Levensonderhoud

Voor Youssef was het simpel: Abdelkarim was net in Syrië en vroeg om geld voor 'levensonderhoud’ en als broers help je elkaar. Wat zijn jongere broer daar precies deed, wist hij niet. In 2013 maakte Youssef drie keer geld over, in totaal 7.350 euro.

Abdelkarim is de bekendste jihadist uit Arnhem, een leider van de aan Al-Qaida gelieerde groep Jabhat al-Nursa. In 2014 riep hij moslims op tot het stellen van een stevige daad tegen Nederland. Een jaar later sneuvelde hij tijdens gevechten. 

Werkstraf

Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Wist Youssef dan echt niet dat zijn broer actief was als jihadstrijder, toen hij het geld overmaakte? ,,Ik kan me dat niet herinneren.’’ Ook als de rechter hem confronteert met appjes die anders doen vermoeden, houdt Youssef voet bij stuk. ,,Ik wist destijds ook niet dat het strafbaar was om dat geld over te maken. Ik heb er absoluut heel veel spijt van.’’ 

Met de werkstraf van 180 uur waartoe de rechtbank hem eerder veroordeelde, voor het financieren van terrorisme, kon hij leven. Het OM ging echter in hoger beroep. Die vindt dat Youssef wel degelijk wist wat zijn broer deed. Door hem geld te sturen, heeft Youssef bewust deelgenomen aan een terroristische organisatie, aldus het OM. Die eist daarom een gevangenisstraf van 16 maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk.

De uitspraak volgt op 24 januari.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.