Volledig scherm
© iStock/Thinkstock

Arnhemmer: Witwasgeld? Meevaller van Belastingdienst!

ARNHEM - De Arnhemse Gerrit M. stond maandag voor de rechtbank wegens witwaspraktijken. De 56-jarige man is zich alleen van geen kwaad bewust.

Als M. in de zomer van 2014 geld wil pinnen, ziet hij dat op zijn rekening een bedrag van ruim 40.000 euro is bijgeschreven. „Ik dacht dat het van de Belastingdienst afkomstig was”, verklaarde hij voor de rechtbank. „Ik had ooit een eigen bedrijf en had nog wat centen tegoed van ze.”

Pipo
Justitie houdt er een hele ander lezing op na. De Arnhemmer zou zich op geraffineerde wijze schuldig hebben gemaakt aan witwaspraktijken. Grote geldbedragen worden overgemaakt naar ene Pipo. De codenaam van M., zo vermoedt justitie. Niet alleen was hij de ontvanger van al het geld, voor de overboekingen – zo blijkt na uitgebreid politieonderzoek - zou ook gebruik zijn gemaakt van zijn IP-adres.

Zondebok
„Ik word hier nu weggezet als de zondebok”, verweerde M. zich fel in de rechtbank. „Alle pijlen zijn op mij gericht. Maar ik heb geen idee hoe dit allemaal kan. Iedereen heeft tegenwoordig toch mobiele telefoons met internet? Ik vermoed dat iemand gebruikt heeft gemaakt van mijn internetverbinding en mij er op die manier bijlapt.”

Slapende honden
Pas dit jaar wordt de Arnhemmer aangehouden. Van het immense geldbedrag is dan weinig meer over. Gebruikt voor de afbetaling van schulden en levensonderhoud, zo klinkt. M: „Waarom ik nooit eens bij de Belastingdienst heb geïnformeerd? Ik ga toch geen slapende honden wakker maken?”

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.