Volledig scherm
Twee verdachten werden vorig jaar op kerstavond opgepakt in de Witte de Withstraat in Rotterdam. © Gerard Bolt

Arnhemmers en Vlaardingers die aanslag wilden plegen kenden elkaar en hadden contact

De verdachten van verschillende verhinderde aanslagplannen in Nederland hebben voor hun arrestaties met elkaar in contact te gestaan.  Dat bleek gisteren tijdens het proces tegen één van hen,  Secan A. (22) uit Vlaardingen, die op kerstavond 2017 werd gearresteerd in een drukke uitgaansstraat in Rotterdam.

Het Openbaar Ministerie stelt dat A.  voor zijn arrestatie contact had met meerdere verdachten van de Arnhem-groep, zeven mannen die in september werden opgepakt tijdens een grote anti-terreuroperatie. Die groep was volgens justitie al in ‘zeer ver gevorderd stadium qua voorbereidingen voor het plegen van een aanslag'.  Ze schaften wapens aan, maar liepen tegen de lamp omdat de wapenhandelaren politie-infiltranten waren. Ook komt in het dossier van Secan A. de naam voor van een Rotterdammer die vorig jaar al is veroordeeld  tot vier jaar cel voor het voorbereiden van een aanslag, mogelijk op het Turks consulaat in zijn stad.

Secan A. wordt ook verdacht van het voorbereiden van een terroristisch misdrijf in Nederland. Bij hem werden geen wapens en geen concreet plan voor een aanslag gevonden, maar de politie trof bij hem thuis wel een lijstje aan waarop voorwerpen stonden genoemd die gebruikt zouden kunnen worden voor een aanslag. ,,Ook verzamelde hij obsessief jihadistisch materiaal", stelde de officier van justitie. 

Kennissenkring

Hoe de verdachten met elkaar in contact stonden, is niet duidelijk.  Justitie spreekt van een 'kennissenkring’. Een van de Arnhemse verdachten, Morad M., verhuisde van Arnhem naar Vlaardingen, maar deed dat pas nadat Secan A. al was opgepakt. Dat één van hun kennissen werd opgepakt en beschuldigd van het voorbereiden van een aanslag én lidmaatschap van een terroristische organisatie heeft de Arnhemse groep blijkbaar niet afgeremd in hun eigen voorbereidingen. 

Justitie wil niet verder ingaan op de contacten. Volgens een woordvoerder staan de onderzoeken naar Secan A. en de Arnhemmers los van elkaar. De infiltratie in en het oprollen van de Arnhemse groep is volgens hem niet voortgekomen uit de arrestatie van Secan A.

Vier jaar cel geeïst

Tegen de Vlaardinger werd gisteren vier jaar cel geëist, waarvan één jaar voorwaardelijk.  Tegen een mede-verdachte van A, de Zweed Altaf Y., werd ook vier jaar geëist. De Zweed zat in dezelfde auto als A. Nederland was door de FBI en de Zweedse inlichtingendienst gewaarschuwd dat Y. naar Nederland zou komen. Hij stond bij die diensten bekend als een IS-sympathisant en werd daarom door de Nederlandse diensten gevolgd vanaf het moment dat hij landde op Schiphol. Beide mannen ontkennen ook maar enig plan te hebben gehad voor een aanslag. De interesse van Altaf Y. , opgeleid als ingenieur, voor IS was ‘uit interesse en wetenschappelijk oogpunt'. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.