Volledig scherm
Fijnstofmeter aan de gevel van een woning. © Stephan Tellier

Arnhemmers gaan zelf meten hoe schoon de lucht is: ‘Wij ademen elke dag fijnstof in’

ARNHEM - Meer dan tweehonderd inwoners van Arnhem gaan zelf meten hoe schoon de lucht in hun eigen omgeving is. De gegevens moeten tezamen extra inzicht geven in de kwaliteit van de Arnhemse lucht in het algemeen. 

Het initiatief komt van Arnhems Peil, de organisatie die in Arnhem ook bekend is om zijn kritische blik op de biomassacentrale van Veolia op Industriepark Kleefse Waard (IPKW).

Volgens woordvoerder Marloes Spaander wil de club de luchtkwaliteit zo snel mogelijk volgen omdat ze bezorgd is over de gezondheid van Arnhemmers. ,,Wij ademen elke dag fijnstof in.” 

Te veel stikstofdioxide en roet

Het initiatief is in lijn met het gemeentelijk beleid om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren. Daartoe is Arnhem ook aangespoord door staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat. Er zit nog veel stikstofdioxide en roet in de lucht. Arnhem moet alle zeilen bijzetten om de wettelijke normen voor luchtkwaliteit te halen.

Begin dit jaar nam de gemeenteraad een voorstel aan van D66, Arnhemse Centraal en Partij voor de Dieren om een burgermeetnet voor de luchtkwaliteit te vormen waaraan Arnhemmers mee kunnen doen door thuis een fijnstofsensor te plaatsen. Desondanks heeft de gemeente nog niet positief gereageerd op een aanvraag van Arnhems Peil om de aanschaf van haar fijnstofmeters te subsidiëren.

Quote

De wethouder is niet zo'n fan van ons

Marloes Spaander, Arnhems Peil

‘Wij zijn sneller’

Volgende week komt in de gemeenteraad een voorstel van SP en Partij voor de Dieren aan de orde, inmiddels ook onderschreven door D66, CDA en Arnhem Centraal, om dat alsnog te regelen. Deze partijen vinden dat het gemeentebestuur 5.000 euro moet bijdragen.

,,Wethouder Cathelijne Bouwkamp is niet zo’n fan van ons”, zegt Spaander, met verwijzing naar de sentimenten rond de biomassacentrale. ,,Ze is met een andere partij in gesprek. Maar wij zijn sneller.”

Volgens een woordvoerder van de gemeente ligt de kwestie genuanceerder. Voordat Arnhems Peil zijn eigen luchtdataproject begon, liepen al besprekingen met onder andere de Arnhemse Luchtwachters, de Gelderse Natuur en Milieu Federatie en de Radboud Universiteit. 

,,Arnhems Peil is voorgesteld om zich hier bij aan te sluiten.”  Spaander zegt nog geen uitnodiging te hebben ontvangen. ,,Maar het kan ook andersom: dat zij zich bij ons aansluiten.”

Deal met leverancier

Arnhems Peil zegt door een goede deal met een leverancier binnen twee maanden aan meer dan tweehonderd fijnstofmeters te kunnen komen voor 27,50 euro per stuk, bijna de helft van het gangbare bedrag.  

Hoe de zaak zich verder ook ontwikkelt, de data van de fijnstofmeters die bij Arnhemse burgers komen, worden doorgestuurd naar het RIVM, instituut voor volksgezondheid en milieuhygiëne. Arnhems Peil wil ze ook online plaatsen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.