Volledig scherm
PREMIUM
Gemeentemedewerkers nemen het er even van nadat ze bewoners van het Spijkerkwartier op heterdaad hebben betrapt op het dumpen van huisraad (2017). © Rolf Hensel

Arnhemmers kunnen na ‘proefjes’ weer makkelijker af van grofvuil

ARNHEM - Arnhemmers kunnen in de toekomst mogelijk weer makkelijker van hun grofvuil af.  Verantwoordelijk wethouder Cathelijne Bouwkamp wil dat de gemeente in een paar wijken of buurten gaat experimenteren met verschillende vormen van het afvoeren van dat huisvuil.   

Er wordt bijvoorbeeld gedacht over een systeem van halen en brengen, ophalen op afroep of een driemaandelijkse ophaalronde. Die proeven moeten leren of het mogelijk is om deze service aan te bieden in de stad zonder dat het tot extra kosten leidt en zonder dat het de filosofie verstoort van het omgekeerd inzamelen van afval (zie video).   

Ook mag het geen bom leggen onder de invoering van een afvalstoffenheffing met vaste en variabele tarieven, waarbij je goedkoper uit bent als je je afval optimaal scheidt en zo weinig mogelijk restafval overhoudt.  Dat systeem - in Arnhem bekend als diftar - zou ijs en wederdienende op 1 januari 2020 moeten ingaan. 

Met grofvuil kunnen Arnhemmers nu naar een van de twee afvalbrengstations. Zes keer per jaar mag je het daar gratis wegbrengen met je afvalpas, zolang je maar niet meer dan een kuub per keer inlevert.  Ophalen aan huis kan overigens nu ook al, maar dan moet je wél 36,50 euro betalen voor elke kuub die je aanbiedt.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Na leven in opvanghuizen en prostitutie kijkt Tatanka (20) vooruit: ‘Nu kent heel Nederland mijn verhaal’
    PREMIUM

    Na leven in opvanghui­zen en prostitu­tie kijkt Tatanka (20) vooruit: ‘Nu kent heel Nederland mijn verhaal’

    ARNHEM - Wat een narigheid zich in één mensenleven kan ontvouwen. Tatanka Hodes (20) uit Arnhem krabbelt op uit een jeugd waar slechts een enkeling zich iets bij voor kan stellen. Als deelnemer aan het NPO programma Dreamschool geniet ze inmiddels bekendheid. In het programma wordt een groep schoolverlaters door bekende Nederlanders gestimuleerd aan de ontwikkeling van hun leven te werken.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.